Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van bloesem tot blozende appel

De appelboom is de meest voorkomende fruitboom in Europa, toch is de Pink Lady, die wordt geïmporteerd uit verdere oorden, aan een opmars bezig. Niet goed voor het milieu en je portemonnee. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Appelbloesem in de Haspengouw, de grootste fruitstreek van België.

Bloemetjes en bijtjes

Appelbomen groeien bijna wereldwijd en zijn de meest voorkomende fruitbomen in Europa. China produceert de meeste appels: jaarlijks ongeveer 454 miljard. De Belgische bomen bloeien in april en mei. In die periode kan vorst voor grote oogstverliezen zorgen. De appelbomen zijn, net als veel andere gewassen, afhankelijk van bijen voor de bestuiving. Tussen eind augustus en begin oktober zijn de appels rijp voor de pluk.

De Pink Lady is met een opmars bezig.

Eigen appel eerst

45 procent van de verkochte appels in ons land is een Jonagold, in België het favoriete appelras. Pink Lady maakt een inhaalbeweging. Omdat Pink Lady’s geïmporteerd worden uit verre landen, zijn ze slecht voor het milieu. Een Belgische appel die bijna een jaar in de koeling heeft gelegen, is nog steeds milieuvriendelijker dan een Nieuw-Zeelandse appel die meteen na de pluk 22.000 kilometer gevaren heeft.

Meer dan de helft van de Vlamingen eet niet genoeg groente en fruit.

An apple a day

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan minstens 400 gram groenten en fruit te eten per dag. Tussen de 52 en 68 procent van de Vlamingen haalt die norm niet. Er zijn aanwijzingen dat appels eten beschermt tegen hart- en vaatziekten, en tegen bepaalde vormen van kanker.

De minder fraaie exemplaren worden uit een waterbad gevist.

Echte appels hebben rondingen

Niet alle appels voldoen aan het schoonheidsideaal (zwaarder dan 90 gram, ‘taille’ groter dan 60 millimeter). Gelukkig kan een deel van hen verwerkt worden tot producten zoals appelsap en appelmoes. Appels kunnen in beperkte mate ook in veevoer verwerkt worden.

Bronvermelding