Van biet of riet tot suiker - in de vorm van een klontje, of toegevoegd aan koek, cola en ketchup.
Kristalsuiker wordt onttrokken aan suikerriet of suikerbieten. Een machine in de fabriek snijdt de biet of de rietstengel in stukjes en mengt die met heet water, zodat de suiker oplost. Het suikerwater wordt gezuiverd en de suiker eraan onttrokken.
Vanaf de zestiende eeuw kwam de massale productie van suiker op gang. Voor de productie gebruikten Europeanen slaven. Ze verscheepten in totaal zes miljoen slaven naar de suikerrietplantages op de Caraïben. In sommige landen, zoals Cambodja, gaat de productie van suikerriet nog steeds gepaard met landroof en andere sociale wantoestanden.
We zijn biologisch geprogrammeerd om van suiker te houden. Dat we te veel suiker eten, is een van de oorzaken van de wereldwijde obesitasepidemie. Suiker is niet de enige verantwoordelijke: ook vet eten en te weinig lichaamsbeweging zijn belangrijke factoren.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar minder suikergebruik: maximaal twaalf theelepels toegevoegde suikers per dag. Er zijn voorstanders van een belasting op suikerrijke producten om onze suikerconsumptie in te perken. Dat kan enkel slagen op voorwaarde dat de suikertaks hoog genoeg is en dat hij gepaard gaat met een prijsdaling voor gezonde voedingsmiddelen. De suikerindustrie heeft wereldwijd (al dan niet geslaagde) pogingen ondernomen om suikertaksen tegen te houden.