Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van bes tot molen

Peper is een ingelegde of gedroogde bes van de peperplant. De chilipeper is geen 'echte' peper. De peperplant is een klimplant, die vooral door kleine boeren geteeld wordt. Peper telen is arbeidsintensief. Ethiopië is de grootste peperproducent ter wereld. De specerij vertegenwoordigt een behoorlijke economische waarde. Geen tijd om het hele tracé te lezen? In dit artikel lees je de belangrijkste peperfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Teelt

De peperplant (Piper) is een klimmer uit de Aziatische vochtige tropen, die vooral op eilanden op en rond de evenaar gedijt. Het is een meerjarige plant, die jaren na elkaar vruchten kan blijven opleveren. Er zijn vele soorten peper, maar de meest geteelde is de Pïper nigrum of zwarte peper.

Verwerking

De peperbessen worden na het plukken verwerkt tot groene, zwarte of witte peper. Daarvoor worden ze in een verschillend stadium van rijping geplukt en daarna opgelegd of gedroogd.

Transport

Peper wordt als bulkgoed verscheept naar Europa, waar het wordt verpakt en eventueel voorgemalen.

Consumptie

De meest geconsumeerde peper is de Piper nigrum, of zwarte peperplant. Peper heeft een eigen pikantheid die het dankt aan de chemische stof piperine. Peper bevat antioxidanten en heeft dus een positief effect op onze gezondheid, waaronder onze spijsvertering.

Wil je meer weten over peper? Scroll dan eens door het hele Tracé van Peper.
ontdek het volledige tracé

Bronvermelding