Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van op de bodem tot onder de boter

De schol, in Vlaanderen gekend als pladijs, voelt zich uitstekend thuis op de zeebodem, geholpen door zijn asymmetrische bouw waarbij beide ogen zich aan dezelfde zijde bevinden. In België en Nederland wordt veel van deze platvis gevangen en blijft het een populaire vis omwille van zijn neutrale smaak en fijne textuur. Duik mee in de wereld van deze typische Noordzeevis.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Vangst

Schol is een belangrijke vis voor de Nederlandse en Belgische visserij, hoewel het vangstvolume afneemt. Schol vissen gebeurt voornamelijk met de boomkor, een type sleepnet dat platvissen opjaagt uit hun schuilplaats. Dit type net kan de zeebodem schade toebrengen en zorgt voor veel bijvangst. Daarom dat er naar alternatieven wordt gezocht. Elektrisch vissen leek veelbelovend, maar stuitte op een neen van Europa.

Verwerking

Eens gevangen wordt de schol aan boord schoongemaakt en op ijs gelegd. Aan land verwerkt men de vis tot filets, of wordt hij vers verkocht. Schol is een seizoensvis. Van december tot april zit de schol in de paaiperiode. Hij is dan mager en smaakloos.

Transport

Schol is een populaire vis bij ons en in de andere landen omheen de Noordzee. De vis wordt als ingevroren filets geëxporteerd, voornamelijk naar Italië. Gekoeld transport vraagt behoorlijk wat energie.

Consumptie

De consumptie van vis is de laatste jaren licht gestegen, hoewel we minder vaak zelf thuis vis op tafel zetten. Schol is een van de vissoorten die vaker buitenshuis gegeten wordt. De vis valt tussen magere en vette soorten in, al is het eerder aan de magere kant. Vis heeft belangrijke gezondheidsvoordelen, maar het wordt aangeraden slechts enkele keren per week vis te eten omdat zware metalen en andere schadelijke stoffen zich in hun lichaam kunnen ophopen.

Bronvermelding