Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Is het eindelijk tijd om reclame voor junkfood te verbieden?

Een parlementslid en voormalig huisarts diende in het Australische parlement een wetsvoorstel in dat reclame voor junkfood gericht op kinderen aan banden legt. En dat is geen dag te vroeg, betoogt Peter Breadon van het Grattan Institute

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Het wetsvoorstel van Sophie Scamps zou gericht zijn op reclame voor ongezonde voedingsmiddelen zoals Australische ministers van Volksgezondheid die eerder hebben gedefinieerd, waaronder met suiker gezoete dranken, snoepgoed en ongezonde fastfoodmaaltijden. Reclame voor deze voedingsmiddelen en dranken zou worden verboden op televisie, radio en streamingdiensten van 6 uur 's ochtends tot 9.30 uur 's avonds, en online en op sociale media helemaal worden verboden. Het voorstel benadrukt een van onze grootste gezondheidsproblemen en doet er iets aan.

Het percentage Australische volwassenen met overgewicht of obesitas is sinds 1980 verdrievoudigd. Vandaag de dag heeft ongeveer een kwart van de Australische kinderen overgewicht of obesitas. De gevolgen zijn ernstig. Obesitas verhoogt het risico op een reeks ziekten, zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen, waardoor kinderen worden klaargestoomd om chronische ziekten te ontwikkelen. De kosten van obesitas voor de gezondheidszorg lopen in de miljarden dollars per jaar, om nog maar te zwijgen van alle levensjaren die worden geleefd met ziekte en invaliditeit, of verloren gaan door vroegtijdig overlijden.

Dit is niet de eerste keer dat een verbod op reclame voor junkfood wordt voorgesteld. Maar er is meer reden dan ooit om het te laten gebeuren.

Luis Aguila - Unsplash

Waarom nu?

Ongezonde voeding is de hoofdoorzaak van de obesitasepidemie in Australië en het beperken van reclame voor ongezond voedsel zou kunnen helpen bij het verbeteren van wat we eten. Daarom roepen deskundigen al jaren op tot reclamebeperkingen. Al in 2009 heeft het Australian National Preventive Health Agency ze aanbevolen en ze worden al lang aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze worden ondersteund door bewijs dat reclame het eetpatroon en de voorkeuren van kinderen beïnvloedt en hongergevoelens stimuleert.

Zelfs zonder dit bewijs zou het een veilige aanname zijn dat reclame voor junkfood werkt. Anders zouden bedrijven er geen geld aan uitgeven, en dat doen ze zeker. Uit een onderzoek bleek dat Australische reclame voor suikerhoudende dranken alleen al bijna vijf keer zoveel kost als overheidscampagnes die gezond eten, lichaamsbeweging en obesitaspreventie promoten. En bedrijven ontwerpen hun reclame zorgvuldig om kinderen te verleiden. Hun strategieën omvatten promotiefiguren, cadeaus en spelletjes en het verschuiven van reclame online om de veranderende kijkgewoonten te volgen.

De meeste ouders hoeven niet overgehaald te worden om te weten dat reclame werkt, omdat ze gezien hebben hoe jongere kinderen gebruik maken van "pester power" en oudere kinderen hun zakgeld uitgeven aan ongezonde opties. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom tweederde van de Australiërs voorstander is van een verbod op reclame voor junkfood tijdens de kijkuren van kinderen.

Waarom duurt het zo lang?

Waarom hebben regeringen dan niets gedaan? Toen gezondheidsinstanties bijna vijftien jaar geleden begonnen te roepen om reclamebeperkingen, kwam de industrie prompt met een eigen plan. Er werden optionele gedragscodes opgesteld voor "verantwoorde reclame en marketing voor kinderen". Maar deze codes, die vrijwillig, smal, vaag en zonder consequenties zijn, bevatten aanzienlijke mazen en gaten.

Het is voorspelbaar dat zelfregulering de junkfoodreclame voor kinderen niet heeft verminderd. Terwijl landen met een verplicht beleid de consumptie van junkfood hebben zien dalen, is deze gestegen in landen waar de industrie de regels bepaalt.

In de tussentijd zijn Australië en zijn kinderen achtergebleven. Sinds Quebec in Canada in 1980 het eerste verbod invoerde, zijn meer dan een dozijn landen over de hele wereld gevolgd en zijn er nog meer van plan. De voorstellen waarover in ons parlement wordt gedebatteerd, zijn gemodelleerd naar het beleid dat in 2021 in het Verenigd Koninkrijk werd aangenomen.

Dit is niet het enige gebied waar Australië achterloopt als het gaat om het opstellen van verstandige voedselregels. We behoren niet tot de 43 landen met regels om transvetten te beperken, die hart- en vaatziekten veroorzaken, of tot de 85 landen met een belasting op suikerhoudende dranken, die in verband worden gebracht met diabetes.

Ons beleid om de zoutconsumptie te verminderen en de etikettering van voedingsmiddelen te verbeteren is ook zwakker dan dat in toonaangevende landen.

Het is tijd om gezonde keuzes makkelijker te maken

Ongezonde diëten moeten verbeteren, maar het simpele antwoord om het individu de schuld te geven is verkeerd. Ongezonde voedingskeuzes worden gevormd door zaken als tijdsdruk, druk op de kosten van levensonderhoud, de beschikbaarheid van vers voedsel en de marketing waar volwassenen en kinderen voortdurend mee worden gebombardeerd.

Daarom moeten overheden gezonde keuzes goedkoper, gemakkelijker en aantrekkelijker maken, zodat ze kunnen concurreren met ongezonde opties. Reclame gericht op kinderen weghalen zou een goede eerste stap zijn.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteur is Peter Breadon (Grattan Institute).

Bronvermelding