Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe voeden we de stad?

Waarom Eos Tracé samen met Rikolto werkte aan een boek en krant over pionier-steden die zich inspannen om hun stedelingen nu en in de toekomst van duurzame en betaalbare voeding te voorzien.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
"In plaats van met wetenschappers over hun resultaten te praten, zaten we nu regelmatig tegenover beleidsvoerders die plannen voor de toekomst uiteenzetten"

Eos Tracé is een digitaal platform waarop je het verhaal achter alledaagse voedingsmiddelen in de supermarkt leert kennen. Op onze website volg je de weg van het product, van teelt, over verwerking, transport en consumptie tot afvalverwerking. Je leest er zowel over het effect op het milieu en je gezondheid als over de sociale aspecten of dierenwelzijn.

Met behulp van de wetenschap scheiden onze onderzoekers en journalisten feiten van fabels. Zodat je met een breder inzicht en meer nuance kiest wat je eet. Anders dan wat de pers, marketing en goeroes je vertellen. Wat zijn de omstandigheden van de boeren die bijvoorbeeld cacaobonen of ananassen telen? Onze zoektocht naar het verhaal achter alledaagse voedingsmiddelen die we in de supermarkt tegenkomen, heeft als doel om te informeren. We willen consumenten helpen om bewustere keuzes te maken.

Tot nu onderzocht Eos Tracé al voor meer dan 25 producten hun ‘tracé’. Van kippenvlees tot zalm en van drinkwater tot chocolade. Inmiddels durven we ons wel dé database voor de bewuste consument te noemen.

Op het eerste gezicht is die neutrale informerende houding over voedselketens een heel ander uitgangspunt dan dat van Rikolto. Als ngo proberen zij nadrukkelijk om de wereld te verbeteren. Door in te grijpen in die ketens streven ze naar duurzamere voedselproductie en -consumptie en zo naar een beter inkomen voor familiale landbouwbedrijven.

Toch is er indirect overlap in onze idealen. Met Eos Tracé hebben we ook oog voor pioniers die de voedselindustrie willen verduurzamen. We belichten wat ze doen in artikels, video’s en podcasts. Of het nu gaat om een onderzoeksgroep die met appelresten duurzaam leder maakt. Of een bio-ingenieur die middels een hydrocultuursysteem de meest duurzame vis ter wereld kweekt. We kijken naar de toekomst en laten zien hoe een duurzamere wereld eruit zou kunnen zien.

We waren dan ook geïntrigeerd toen Rikolto ons vroeg om artikels te schrijven over hun gloednieuwe mondiale project Food Smart Cities. Binnen het project worden pionier-steden ondersteund bij de immense uitdaging om hun stedelingen nu en in de toekomst van duurzame en betaalbare voeding te voorzien. Welke stappen zetten zij? Welke verschillende contexten spelen er binnen die steden? Vragen waar we tijdens onze bezoeken antwoorden op hebben gezocht. Simpel was de uitdaging waar Rikolto ons voor stelde niet. We werden om de oren geslagen met containerbegrippen als resilience, inclusive business, transitie en multistakeholderprocessen. En in plaats van met wetenschappers over hun resultaten te praten, zaten we nu regelmatig tegenover beleidsvoerders die plannen voor de toekomst uiteenzetten. 

Logisch natuurlijk, voor een project dat in zijn kinderschoenen staat. Hoe dan ook was het inspirerend om te zien hoe zowel boeren, burgers, docenten, ambtenaren, middenveldorganisaties als commerciële partners zich bekommeren om veilig, duurzaam voedsel voor niet alleen zichzelf, maar voor iedereen.

Bronvermelding