Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Vijf manieren waarop voeding je immuunsysteem kan ondersteunen (om het coronavirus te bestrijden)

Het coronavirus kent veel onzekerheden en niemand kan het risico om COVID-19 te krijgen volledig uitbannen. Wat we wel kunnen doen is zo gezond mogelijk eten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Als je COVID-19 krijgt, is je immuunsysteem verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Onderzoek toont aan dat het verbeteren van de voeding een optimaal immuunsysteem ondersteunt.

Micronutriënten die essentieel zijn om infecties te bestrijden, zijn onder meer vitamine A, B, C, D en E, en de mineralen ijzer, selenium en zink.

Dit is wat we weten over hoe deze voedingsstoffen ons immuunsysteem ondersteunen en welk voedsel we moeten eten om die voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vitamine A is als de frontlinie van een American Football-wedstrijd.

1. Vitamine A

Vitamine A onderhoudt de structuur van de cellen in de huid, luchtwegen en darmen. Dit vormt een barrière en is de eerste verdedigingslinie van je lichaam. Als het bestrijden van een infectie een American football-wedstrijd zou zijn, dan zou vitamine A de frontlinie zijn.

We hebben vitamine A ook nodig om antistoffen aan te maken die de ziekteverwekkers die de infectie veroorzaken, te neutraliseren. Dit is alsof je meerdere spelers van je team laat focussen op de tegenstander die de bal heeft, om te voorkomen dat het andere team scoort.

Vitamine A zit in vette vis, eigeel, kaas, tofu, noten, zaden, volle granen en peulvruchten.

Verder bevatten groenten bètacaroteen, die je lichaam kan omzetten in vitamine A. Bètacaroteen zit in bladgroente en in gele en oranje groenten zoals pompoen en wortels. 

In peulvruchten zitten onder meer de vitamines B6 en B9.

2. B-vitamines

B-vitamines, met name B6, B9 en B12, dragen bij aan de eerste reactie van je lichaam zodra het een ziekteverwekker heeft herkend.

Ze doen dit door de productie en activiteit van "naturalkillercellen" te beïnvloeden. Naturalkillercellen zorgen ervoor dat geïnfecteerde cellen "imploderen", een proces dat apoptose wordt genoemd.

Bij een American football-wedstrijd zouden die B-vitamines de bewakingsagenten zijn die rebellerende toeschouwers tegenhouden die het veld op proberen te rennen en het spel verstoren.

B6 zit in granen, peulvruchten, groene bladgroenten, fruit, noten, vis, kip en vlees.

B9 (foliumzuur) is overvloedig aanwezig in groene bladgroenten, peulvruchten, noten en zaden en wordt toegevoegd aan commercieel broodbakkersmeel.

B12 (cyanocobalamine) zit in dierlijke producten, waaronder eieren, vlees en zuivel, en vaak ook in verrijkte sojamelk of andere plantaardige melkvervangers (check hiervoor de ingrediëntenlijst op de verpakking). 

De rol van vitamine C lijkt een beetje op het opruimen na een wedstrijd.

3. Vitaminen C en E

Wanneer je lichaam een infectie bestrijdt, ervaart het, wat men noemt, oxidatieve stress. Oxidatieve stress leidt tot de productie van vrije radicalen die celwanden kunnen doorboren, waardoor de inhoud in weefsels lekt en ontstekingen verergeren.

Vitamine C en vitamine E helpen cellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

Vitamine C helpt ook om deze cellulaire puinhoop op te ruimen door gespecialiseerde cellen te produceren om een immuunrespons op te bouwen, waaronder neutrofielen, lymfocyten en fagocyten.

De rol van vitamine C lijkt hier een beetje op het opruimen van het wedstrijdveld na de wedstrijd.

Goede bronnen van vitamine C zijn onder meer sinaasappels, citroenen, limoenen, bessen, kiwi's, broccoli, tomaten en paprika.

Vitamine E zit in noten, groene bladgroenten en plantaardige oliën. 

Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D kan aanmaken.

4. Vitamine D

Sommige immuuncellen hebben vitamine D nodig om pathogenen (ziekteverwekkers) die infecties veroorzaken te helpen vernietigen.

Hoewel blootstelling aan de zon het lichaam in staat stelt vitamine D te produceren, kunnen voedselbronnen, waaronder eieren, vis en sommige soorten melk en margarine, worden verrijkt met vitamine D (wat betekent dat er extra is toegevoegd).

De meeste mensen hebben de meeste dagen van het jaar maar een paar minuten buiten nodig om vitamine D te kunnen aanmaken.

Mensen met vitamine D-tekort hebben mogelijk supplementen nodig. Een overzichtsstudie van 25 onderzoeken wees uit dat vitamine D-supplementen kunnen helpen beschermen tegen acute luchtweginfecties, vooral bij mensen met een tekort. 

Zink zit onder meer in oesters en andere zeevruchten.

5. IJzer, zink, selenium

We hebben onder meer ijzer, zink en selenium nodig voor de groei van immuuncellen.

IJzer helpt pathogenen te doden door het aantal vrije radicalen te vergroten dat ze kan vernietigen. Het reguleert ook enzymreacties die essentieel zijn voor immuuncellen om pathogenen te herkennen en te targeten.

Zink helpt de kwaliteit van de huid en slijmvliezen te behouden. Zink en selenium werken ook als antioxidant en helpen een deel van de schade als gevolg van oxidatieve stress op te ruimen.

IJzer zit in rood vlees, kip en vis. Vegetarische bronnen zijn onder meer peulvruchten, volle granen en met ijzer verrijkte ontbijtgranen.

Zink zit in oesters en andere zeevruchten, vlees, kip, gedroogde bonen en noten.

Noten (vooral paranoten), vlees, granen en champignons zijn goede voedselbronnen van selenium. 

Combinatie van factoren

Het klopt dat sommige supermarkten momenteel bepaalde producten tijdelijk niet meer in voorraad hebben. Maar richt je zoveel mogelijk op het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen binnen elk van de basisvoedingsgroepen om je inname van vitamines en mineralen te stimuleren.

Hoewel vitamine- en mineraalsupplementen niet worden aanbevolen voor de algemene bevolking, zijn er enkele uitzonderingen.

Zwangere vrouwen, sommige mensen met chronische gezondheidsproblemen en mensen met aandoeningen waardoor ze niet goed kunnen eten of een zeer restrictief dieet volgen, hebben mogelijk specifieke supplementen nodig. Praat met je dokter, geaccrediteerde praktiserende diëtist of apotheker.

Naast je dieet zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om zo gezond mogelijk te blijven (in tijden van corona).

Stop met roken om het vermogen van je longen te verbeteren om infecties te bestrijden, beweeg voldoende matig intensief, zoals stevig wandelen, slaap voldoende, houd je aan de social distance-maatregels en was je handen regelmatig met zeep.


Dit artikel is een vertaling van The Conversation. Auteurs van het artikel is Clare Collins, Professor in voeding en diëtetiek, Universiteit van Newcastle

Bronvermelding