Paprika’s liggen vaak onverpakt in de winkelrekken. Evengoed worden ze verpakt aangeboden, soms per drie in een stoplicht- combinatie, met een rood, een geel en een groen exemplaar, of met een schuimschaaltje eronder, gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.
Al dat extra plastic omheen paprika’s staat ter discussie, nu de enorme impact van plastic op het milieu zich steeds scherper aftekent. Het antwoord is echter niet zwart-wit. Plastic verpakkingen dragen uiteraard bij aan de groeiende berg plastic afval. In België en Nederland wordt dit afval gesorteerd, maar dat kost energie, en een kringloop is nooit honderd procent gesloten.
Plastic heeft echter wel degelijk goede bewaareigenschappen. Verpakte groenten blijven tot drie keer langer vers. Dat vermijdt dat paprika’s en andere groenten verloren gaan doorheen de logistieke keten van de veiling tot bij de consument. Want voedselverspilling betekent een verlies van energie en voedingsstoffen, en heeft dus evengoed een behoorlijke ecologische impact.