Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Noten hebben kleinste koolstofvoetafdruk

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Noten

Teelt

Bron: Ritchie (H.) en Roser (M.), Environmental impacts of food (2020)
Milieu

Noten hebben kleinste koolstofvoetafdruk

De noten die wij eten, zijn allesbehalve lokaal geteeld. Je zou denken dat de koolstofvoetafdruk daardoor aantikt. Onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen in de gehele productieketen toont aan dat wat je eet belangrijker is dan lokaal eten. De impact van transport bedraagt maximaal 10 procent van de totale koolstofvoetafdruk, tenzij het voedingsmiddel met het vliegtuig komt. In vergelijking met boottransport stoot het vliegtuig vijftig keer meer CO2-equivalenten uit voor het vervoer van een ton goederen over een kilometer. Noten worden momenteel niet per vliegtuig vervoerd. 

Voor de meeste voedingsmiddelen wordt 80 procent van de koolstofvoetafdruk bepaald door teeltwijze en landgebruik. Het gaat dan over methaanuitstoot van runderen, maar ook over het gebruik van meststoffen, ontbossing en gewasteelt waarbij lachgas ontstaat door bemesting met stikstof. Voeding verwerken, verpakken, transporteren en distribueren zorgt voor de meeste voedingsmiddelen slechts voor een klein onderdeel van de globale uitstoot. 

Als je een rangschikking maakt van voedingsmiddelen naar uitstoot van broeikasgassen, dan scoren noten het laagst. De productie van een kilogram noten stoot 0,3 kg CO2-equivalenten uit. Ter vergelijking: een kilogram chocolade stoot 19 kilogram CO2-equivalenten uit, kaas en melkvee 21 en rundsvlees 60. 

De reden dat notenbomen zo weinig broeikasgassen uitstoten is omdat ze CO2 uit de lucht halen. Door de opname van koolstof wordt de uitstoot van CO2-equivalenten door de teelt quasi tenietgedaan. Wat extra in hun voordeel speelt is dat de vraag naar noten stijgt en de teelt economisch interessant is. Daardoor nemen notenbomen stelselmatig het land van andere gewassen in. De switch naar bomen heeft een positief effect op het klimaat. 

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen