Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Te weinig noten eten verhoogt de kans op ziekte

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Noten

Consumptie

Een oude vrouw eet pistachenoten.
Gezondheid

Te weinig noten eten verhoogt de kans op ziekte

De Hoge Gezondheidsraad baseert het advies om meer noten te eten onder meer op The Global Burden of Disease-studie. Het onderzoek bracht in kaart welke voedingsmiddelen levens kunnen redden indien ze regelmatig deel uitmaken van ons voedingspatroon. De studie liep van 1990 tot 2017 en analyseerde bij volwassenen in 195 landen of tekorten aan bepaalde voedingsgroepen en nutriënten een impact hebben op het ontstaan van welvaartsziekten en daaraan gerelateerde sterfte.

De studie lijst vijftien voedingsmiddelen op die een risico vormen omdat we er momenteel nog te weinig van eten. Daaruit blijkt dat het niet of te weinig eten van noten wereldwijd verantwoordelijk is voor meer vroegtijdig overlijden dan het eten van bewerkt vlees. Meer noten (en zaden) eten kan jaarlijks 2,5 miljoen levens redden. Door regelmatig noten te eten, stijgt de gemiddelde levensverwachting met twee jaar.

Wat beschouwt de studie als te weinig noten? Wie minder dan 115 gram per week eet (of 16,4 gram per dag), loopt een hoger gezondheidsrisico. Onder noten vallen in deze studie ook zaden en pinda’s. Een boterham met zuivere pindakaas telt dus ook mee.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen