De Hoge Gezondheidsraad baseert het advies om meer noten te eten onder meer op The Global Burden of Disease-studie. Het onderzoek bracht in kaart welke voedingsmiddelen levens kunnen redden indien ze regelmatig deel uitmaken van ons voedingspatroon. De studie liep van 1990 tot 2017 en analyseerde bij volwassenen in 195 landen of tekorten aan bepaalde voedingsgroepen en nutriënten een impact hebben op het ontstaan van welvaartsziekten en daaraan gerelateerde sterfte.
De studie lijst vijftien voedingsmiddelen op die een risico vormen omdat we er momenteel nog te weinig van eten. Daaruit blijkt dat het niet of te weinig eten van noten wereldwijd verantwoordelijk is voor meer vroegtijdig overlijden dan het eten van bewerkt vlees. Meer noten (en zaden) eten kan jaarlijks 2,5 miljoen levens redden. Door regelmatig noten te eten, stijgt de gemiddelde levensverwachting met twee jaar.
Wat beschouwt de studie als te weinig noten? Wie minder dan 115 gram per week eet (of 16,4 gram per dag), loopt een hoger gezondheidsrisico. Onder noten vallen in deze studie ook zaden en pinda’s. Een boterham met zuivere pindakaas telt dus ook mee.