Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Duurzame ontwikkelingen in Nederland

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koffie

Verwerking

Duurzame ontwikkelingen in Nederland

Green deal 2011-2015: Koffiebranden vergt heel wat energie. Daarom wilde de koffiesector in Nederland het aandeel duurzame koffie op vier jaar tijd van 25 naar 75 procent brengen. Die doelstelling was evenwel iets te hoog gegrepen. De grens van 50 procent (2015) haalden ze wel. Naast het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het versterken van de economische positie van koffie, streefde de sector naar een vermindering van het energieverbruik door energie-efficiënt koffiebonen te branden. 

Energieverbruik: In 2014 bedroeg het energieverbruik bij koffiebranderijen in Nederland 1176 terajoule (TJ) of 1,176 petajoule (PJ). Een doorsnee gezin van vier personen verbruikt op één jaar tijd gemiddeld 0,0126 Tj. 

De Nederlandse koffiebranderij draagt voor 0,2 procent bij aan het totale energieverbruik van de Nederlandse industrieën.

De Nederlandse koffiesector wil het proces graag verduurzamen met een meerjarenplan. De doelstelling van het plan is om vanaf 2016 jaarlijks 311 terajoule (TJ) te besparen. Daarbij willen ze niet enkel bij het verwerkingsproces, maar over de hele keten energie besparen.

Energie-efficiëntie: Het energieverbruik steeg met 0,1 procent en het productievolume met 6,4 procent. De energie-efficiëntie steeg dan ook.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen