Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Is kaas milieuvriendelijker dan vlees?

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Kaas

Verwerking

BRON: Poore & Nemecek (2018)
Milieu

Is kaas milieuvriendelijker dan vlees?

Wil je dezelfde eiwitten uit kaas halen als uit vlees, dan ben je niet altijd milieuvriendelijker. Een Britse studie uit 2018 biedt een vergelijking van de gemiddelde milieu-impact van verschillende voedingsproducten. Voor vlees en zuivelproducten vergeleken ze de uitstoot per honderd gram eiwitten. Niet geheel onlogisch, gezien je meer kaas dan vlees moet eten om aan je eiwitbehoefte te voldoen – al eet je wellicht geen blok kaas als vleesvervanger. Kaas kwam beter uit die vergelijking dan rund, lam en gekweekte schaaldieren, maar slechter dan varkensvlees, kweekvis en kip. Althans als je kijkt naar de uitstoot van broeikasgassen. 

Deze grafiek toont de gemiddelde waarden uit het rapport. De originele studie vind je hier.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen