Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Geen blije buffels

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Kaas

Teelt

Dierenwelzijn

Geen blije buffels

De Italiaanse waterbuffels die melk geven voor onze mozzarella, zouden onder zeer slechte omstandigheden leven. Dat beweert dierenrechtenorganisatie Four Paws. Zij kaarten onder meer aan dat de dieren niet genoeg stro krijgen om op te liggen en zelfs ‘enkeldiep in hun uitwerpselen staan’. Velen zouden ondervoed zijn door een onaangepast dieet. In 2014 kwam Four Paws ook naar buiten met een video waarin buffels met open wonden in erg vuile stallen staan en kalveren gedood worden met een hamer. Dat is verschrikkelijk, maar zijn die beelden ook representatief voor de buffelhouderijen?

In 2015 onderzochten wetenschappers 42 Italiaanse buffelhouderijen. Het was hun bedoeling om een protocol te ontwikkelen voor het bepalen van het welzijn van de buffels. De onderzoekers rapporteerden ‘een grote proportie van dieren die te maken hadden met welzijnsproblemen specifiek voor buffels’. Een van de grootste problemen (op veertig procent van de boerderijen) waren vaginale en baarmoederverzakkingen, ten gevolge van een onaangepast dieet. Bij die aandoening puilt een deel van de blaas, baarmoeder en/of darm door de vagina.

Schaalvergroting en automatisering hoeven niet slecht te zijn. Een Italiaanse buffelhouderij toont hoe het anders kan.
Dierenwelzijn

De titel boer niet waardig

Het aantal buffels in de mozzarella-regio van Italië is op tussen 1980 en 2015 meer dan verdrievoudigd. Die intensivering gaat gepaard met veranderingen die het welzijn niet ten goede komen. Terwijl de buffels traditioneel buiten rondliepen in moerasachtig gebied, blijven ze nu grotendeels binnen. Op een derde van de bedrijven uit de studie van 2015 konden de buffels buiten lopen op een verhard stuk, maar grazen kon nergens. Van nature gaan buffels het water in om af te koelen – dat varkens ook doen met modder. De meeste buffelbedrijven hebben geen poelen, waardoor de dieren oververhitting riskeren. Zonder modder hebben de buffels ook de neiging om in hun eigen uitwerpselen te wentelen. Daardoor waren vele (veertig procent) behoorlijk vuil. 

Ook stalklauwen vormen een groot probleem bij de buffels. De klauwen (teennagels) slijten niet genoeg af, waardoor ze vergroeien. De meeste boerderijen verzorgden de klauwen van de buffels onvoldoende om dit te voorkomen. Naast deze problemen werd positief sociaal gedrag zoals likjes geven niet vaak geobserveerd. Op de vraag hoe het er vandaag aan toegaat in de buffelindustrie, antwoordt Giuseppe de Rosa, die samen met collega’s het onderzoek voerde: “De meeste buffels worden in goede omstandigheden gehouden. Maar zoals wel vaker voorkomt in de veehouderij, kun je ook erg slechte leefomstandigheden aantreffen bij mensen die de naam boer niet waardig zijn.”

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen