Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Soja

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Ei

Teelt

In kippenvoer zit gemiddeld vijftien procent soja
Milieu

Soja

In voer voor legkippen zit gemiddeld 15 procent soja. De reden daarvoor is dat soja veel vet en eiwit, en andere interessante voedingsstoffen bevat.

Europa is voor de import van soja voor meer dan negentig procent afhankelijk van Brazilië en Argentinië. Rampen in die landen, zoals grootschalig mislukte oogsten, kunnen de eiwitvoorziening in onze regio in één klap op de helling zetten. Ook heeft de grootschalige import van soja uit Latijns-Amerika een hoge ecologische voetafdruk door ontbossing in het Amazonegebied en het transport over grote afstanden. 

In 2018 namen onderzoekers van de Universiteit van Oviedo in Spanje de milieu-impact van eieren onder de loep. Ze besloten dat de ingrediënten in het voeder het meest de milieu-impact van de eieren bepalen: voor zestien van de achttien milieucomponenten die ze onderzochten, staat het voer in voor liefst 55 procent van de impact. Ze wijzen daarbij in het bijzonder naar de grote impact van soja.

De mengvoederindustrie levert inspanningen om sojaschroot te vervangen door andere eiwitten, zoals koolzaadschroot. Voor België is bekend dat er jaren zijn dat dit goed lukt. Koolzaadschroot is dan de belangrijkste eiwitbron voor veevoeder, alle deelsectoren (die met kippen, varkens en runderen) samengenomen. Of het vervangen van soja door koolzaadschroot lukt, hangt af van het aanbod en de prijs ervan; beide kunnen in de loop der jaren sterk variëren.

Wil je meer weten over soja voor menselijke consumptie? Ga dan naar het Tracé van Soja.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen