Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Gezondheidsclaim flavanolen

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Chocolade

Consumptie

Gezondheid

Gezondheidsclaim flavanolen

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) keurde in 2012 de volgende gezondheidsclaim goed: ‘Flavanolen in cacao helpen bij het onderhouden van endothelium-afhankelijke vasodilatatie, wat bijdraagt aan een normale bloeddoorstroming.’ In mensentaal betekent dit dat flavanolen een positief effect hebben op het endothelium, het weefsel dat de aders aflijnt aan de kant waar het bloed langs stroomt. Daardoor voert het endothelium zijn taak in de vasodilatatie, het verwijden van de bloedvaten, goed uit.

Het besluit van de EFSA was gebaseerd op zes wetenschappelijke experimenten die aantonen dat de consumptie van flavanolen in cacao het verwijden van de bloedvaten verbetert, zowel bij gezonde mensen (vier studies) als bij patiënten die medicatie tegen hart-en-vaatziekten nemen (twee studies). 

De EFSA vermeldt er ook bij dat de manier waarop flavanolen helpen bij de vasodilatatie voorlopig onbekend is. Het effect zou je kunnen bereiken door dagelijks 200 milligram flavanolen te eten. Dat komt overeen met ongeveer 2,5 gram flavanolen-rijk cacaopoeder of tien gram pure chocolade die veel flavanolen bevat

De hoeveelheid flavanolen in cacao of in chocolade kan sterk verschillen, afhankelijk van de variëteit en de oorsprong van de cacao, en teelt- en verwerkingsprocessen. Het fermenteren en roosteren van de bonen verlaagt de hoeveelheid flavanolen.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen