De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) keurde in 2012 de volgende gezondheidsclaim goed: ‘Flavanolen in cacao helpen bij het onderhouden van endothelium-afhankelijke vasodilatatie, wat bijdraagt aan een normale bloeddoorstroming.’ In mensentaal betekent dit dat flavanolen een positief effect hebben op het endothelium, het weefsel dat de aders aflijnt aan de kant waar het bloed langs stroomt. Daardoor voert het endothelium zijn taak in de vasodilatatie, het verwijden van de bloedvaten, goed uit.
Het besluit van de EFSA was gebaseerd op zes wetenschappelijke experimenten die aantonen dat de consumptie van flavanolen in cacao het verwijden van de bloedvaten verbetert, zowel bij gezonde mensen (vier studies) als bij patiënten die medicatie tegen hart-en-vaatziekten nemen (twee studies).
De EFSA vermeldt er ook bij dat de manier waarop flavanolen helpen bij de vasodilatatie voorlopig onbekend is. Het effect zou je kunnen bereiken door dagelijks 200 milligram flavanolen te eten. Dat komt overeen met ongeveer 2,5 gram flavanolen-rijk cacaopoeder of tien gram pure chocolade die veel flavanolen bevat.
De hoeveelheid flavanolen in cacao of in chocolade kan sterk verschillen, afhankelijk van de variëteit en de oorsprong van de cacao, en teelt- en verwerkingsprocessen. Het fermenteren en roosteren van de bonen verlaagt de hoeveelheid flavanolen.