Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Koolstofvoetafdruk: de impact van de verpakking

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Bier

Verwerking

Koolstofvoetafdruk: de impact van de verpakking

Uit een Brits onderzoek blijkt dat blikjes bier een lagere koolstofuitstoot hebben dan niet-hergebruikte glazen flesjes. Een liter bier uit een glazen flesje stoot immers 842 gram CO2-equivalenten uit, terwijl dat bij aluminium en stalen blikjes respectievelijk 575 en 510 gram is. Volgens de auteurs komt het grootste deel van die uitstoot vrij bij de productie van het verpakkingsmateriaal. Dat is opmerkelijk, want de productie van staal en aluminium heeft niet bepaald een milieuvriendelijk imago. 

Een belangrijk verschil met de situatie in België en Nederland is dat een deel van onze bierflesjes opgehaald en hergebruikt wordt (zie ‘Afval’). In bijvoorbeeld de Britse studie staat dat de impact van glas en blik ongeveer gelijk is als de flesjes drie keer gebruikt worden

Ook uit een onderzoek bij een kleinschalige Waalse brouwerij blijkt dat de verpakking verantwoordelijk is voor een groot aandeel van de milieu-impact. De onderzoekers vergeleken de totale uitstoot per liter bier in vier verpakkingsscenario’s en besloten dat bier het milieuvriendelijkst is uit een hergebruikt vat. Bij hergebruikte vaten draagt de verpakking immers voor slechts 11 procent bij aan de totale milieu-impact. Op de tweede plaats staan hergebruikte flesjes (27% van de totale impact) en op de derde eenmalig gebruikte flesjes (72%). Verpakken in eenmalig gebruikte roestvrijstalen vaten is het slechtst voor het milieu (87%). De uitstoot ligt zelfs twee keer zo hoog als bij eenmalig gebruikte glazen flessen. De glazen flessen uit het Belgische onderzoek werden gemiddeld 9,2 keer opnieuw gebruikt, de stalen vaten 53,5 keer.

In de Nederlandse bierbrouwerij Dommelsch worden retourflessen aan de lopende band gewassen.

Recyclage van glas, staal en aluminium kan de uitstoot ook verlagen. Volgens het Brits onderzoek doet elke extra 10 procent gerecycleerd glas in de verpakking, de koolstofvoetafdruk met 3 procent dalen. Gerecycleerde blikjes en flesjes mogen dan nog zo milieuvriendelijk zijn, hun impact hangt ook af van hoe efficiënt de afvalstroom beheerd wordt. Bijvoorbeeld: hoe zorgvuldig de consumenten of de sorteermachines sorteren (zie ‘Afval’). Tegenwoordig kan de cafébaas zijn bier ook halen uit een grote tank (vb. 250 liter) die gevuld wordt met een tankwagen. Ook dat spaart verpakkingsmateriaal uit.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen