De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) controleert hoeveel bestrijdingsmiddelen er achterblijven in de voedingsproducten op de Europese markt. In haar meest recente rapport, uit 2016, schrijft de EFSA dat er op ananas geregeld restjes pesticiden worden aangetroffen. Van de 32 onderzochte stalen waren er elf vrij van pesticiden. Op vijftien stalen trof de EFSA meer dan een soort bestrijdingsmiddel aan, op zes stalen vonden ze één type pesticide.
Dat zou niet schadelijk mogen zijn voor de gezondheid als de hoeveelheid onder een veilige grens blijft. Om die te bepalen, onderzoeken wetenschappers de maximumdosis van het pesticide waarbij proefdieren niet ziek worden. Die waarde delen ze door honderd, om de wettelijk toegestane hoeveelheid van het pesticide in de voeding te bepalen: het zogenaamde maximum residue level (MRL). Bij 9,4 procent van de onderzochte ananassen trof de EFSA een hoeveelheid pesticiden aan die gelijk was aan of groter dan de MRL.
Meer informatie over bestrijdingsmiddelen, lees je hier.