Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Restjes pesticiden op ananas

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Ananas

Consumptie

Een ananasboer spuit pesticiden op ananasplanten. In een recent Europees onderzoek bleek dat er geregeld pesticiden teruggevonden werden op de ananassen.
Gezondheid

Restjes pesticiden op ananas

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) controleert hoeveel bestrijdingsmiddelen er achterblijven in de voedingsproducten op de Europese markt. In haar meest recente rapport, uit 2016, schrijft de EFSA dat er op ananas geregeld restjes pesticiden worden aangetroffen. Van de 32 onderzochte stalen waren er elf vrij van pesticiden. Op vijftien stalen trof de EFSA meer dan een soort bestrijdingsmiddel aan, op zes stalen vonden ze één type pesticide.

Dat zou niet schadelijk mogen zijn voor de gezondheid als de hoeveelheid onder een veilige grens blijft. Om die te bepalen, onderzoeken wetenschappers de maximumdosis van het pesticide waarbij proefdieren niet ziek worden. Die waarde delen ze door honderd, om de wettelijk toegestane hoeveelheid van het pesticide in de voeding te bepalen: het zogenaamde maximum residue level (MRL). Bij 9,4 procent van de onderzochte ananassen trof de EFSA een hoeveelheid pesticiden aan die gelijk was aan of groter dan de MRL.

Meer informatie over bestrijdingsmiddelen, lees je hier.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen