Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van olijfgaard tot extra vierge

Van vrucht tot vloeibaar goud doorloopt de olijf verschillende stappen. De olijf groeit aan bomen die vele honderden jaren oud kunnen worden. De olijfboeren moeten wel eventjes geduld hebben wanneer ze nieuwe exemplaren planten want het duurt tot vijf jaar voordat hij zijn eerste vruchten werpt. Olijfbomen varen wel in een mediterraan klimaat wat verklaart waarom maar liefst 70 procent van de wereldwijde olijfoogst afkomstig is uit die regio.

Annick Wellens

Researcher en journalist
Een traktor rijdt over de bomen heen om de olijven te oogsten en meteen te scheiden van blaadjes en takjes.

Schudden en scheiden

Olijven kun je op drie manieren telen: traditioneel, intensief en hoog intensief. Bij de traditionele teelt staan er tot 150 bomen per hectare. Wanneer de olijven rijp zijn – bij natuurlijke omstandigheden gebeurt dat een keer per jaar - oogsten de olijfboeren hun vruchten. Bij traditionele boomgaarden gebeurt dat door aan de takken te schudden met behulp van staven. De rijpe olijven vallen in de netten die onder de bomen worden gespannen.

Intensieve teelt betekent dat er 180 tot wel 800 bomen per hectare staan. Tenslotte is er hoog intensieve teelt waarbij dat aantal tot maar liefst 2500 bomen per hectare kan oplopen. Bij zowel intensieve als hoog intensieve teelt gebruiken boeren grote oogstmachines die simpelweg over de bomen heen rijden, aan de takken schudden en meteen de rijpe vruchten van takken en blaadjes scheiden.

Bij de traditionele manier sijpelt de olie tussen schijven die op elkaar worden gedrukt.

Olie persen

Als de rijpe olijven zijn verzameld, dan kunnen ze geperst worden. Dat gebeurt steeds vaker met een centrifuge die tot 95 procent van de olie uit de vruchten kan winnen. Eerst worden de olijven gewassen om resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Daarna wordt door druk de olie van pulp gescheiden met behulp van een hydraulische centrifuge met een hoog toerental.

Soms wordt er nog op een traditionele manier gewerkt. Dat betekent dat de olijven verwarmd en geplet worden tussen twee molenstenen. De pulp wordt daarna van de olie gescheiden door de pulp tussen schrijven te doen waar druk op wordt uitgeoefend. Daarna gaat de olie naar een olieraffinaderij voor verdere verwerking.

Slingeren met termen

Na het bottelen van de olie is de keuze aan jou. De manier waarop men de vruchten verwerkt, verklaart de verschillende termen die olijfolie krijgt. De meest voorkomende soorten zijn extra vierge olijfolie welke de meest fruitige smaak heeft omdat de olijven tijdens het verwerkingsproces amper verwarmd worden. Verder is er de vierge olijfolie, geraffineerde olijfolie die uit de restanten van pulp van eerste persing wordt gewonnen. En dan heb je nog ‘gewone’ olijfolie die bestaat uit een mengeling van olie van eerste persing en geraffineerde olijfolie.

Een wijze les: kies de juiste fles

Een tip is om een donkere glazen fles uit te kiezen. Licht, lucht en warmte vernietigen tenslotte de structuur van olijfolie waardoor die sneller ranzig zal worden. Wanneer je de juiste flessen goed afsluit, kun je de olie tot één jaar lang gebruiken. Een lege fles gooi je in de glasbak voor recyclage. 

Bronvermelding