Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van graanhalm tot boterham

Brood is niet weg te denken van de ontbijt- en lunchtafel. Wat zijn in het kort de stappen die graan zoals tarwe aflegt voordat het als pistolet of boterham op je bord belandt?

Tom Nuytemans

Researcher

Wuivende graanvelden

Belgische bakkers halen broodgraan meestal bij West-Europese boeren. Die boeren zaaien vooral wintertarwe, de graansoort met de grootste opbrengst. Het oogsten van tarwe gebeurt mechanisch met steeds groter wordende machines.

Graan van de buren

Geoogst graan wordt opgeslagen in grote silo’s. Graan voor ons brood komt hoofdzakelijk uit buurlanden Frankrijk en Duitsland. Transport gebeurt per spoor of schip, aangevuld met vrachtwagen. 

Van graan naar brood

Graankorrels worden vermalen en gezeefd tot meel, grondstof voor volkoren- en bruinbrood, of bloem, voor witbrood. Daar komt een rijsmiddel, water en zout bij. Het geheel wordt gekneed, mag rijzen, en wordt daarna gebakken. Aan het brood kunnen nog allerlei stoffen toegevoegd worden die ofwel het verwerkingsproces vergemakkelijken, ofwel het eindproduct verbeteren (langer houdbaar, mooier uiterlijk). 

Oneindig veel keuze

Bij de bakker of supermarkt kun je kiezen uit een groot assortiment broden. Een volkorenbrood bevat de meeste goede voedingsstoffen (vitaminen, mineralen,…) en is daarom de gezondste keuze. Witbrood bevat vooral veel koolhydraten en eet je best met mate. Helaas weet je niet altijd wat je eet: broden kunnen bijgekleurd zijn en lijken daardoor gezonder dan ze zijn.

Oudbakken brood

23 procent van het voedsel dat de Vlaamse consument weggooit bestaat uit brood en banket. Brood is zeer 'verliesgevoelig' omdat de houdbaarheid beperkt is en de consument kieskeurig. Daardoor gaan er heel wat kostbare grondstoffen verloren, of worden verwerkt tot een meer laagwaardig product (bijvoorbeeld bio-gas). Enkel fruit wordt vaker weggegooid. 

Bronvermelding