Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van aardappelveld tot frietkot

Koen Vandepopuliere deed research voor het Tracé van Aardappel. Je leest hier alvast in het heel beknopt welke weg onze vertrouwde aardappel aflegt.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.
Een machine oogst aardappelen op een Belgisch aardappelveld.

Steeds meer aardappelen

Aardappelen worden geteeld op de typische aardappelvelden, met hun langwerpige ophopingen van aarde, die we ruggen noemen. Onder de grond groeien tot twintig knollen per plant. In de Benelux en de regio's in de buurt zijn de bodem en het klimaat erg geschikt voor de aardappelteelt. De aardappelsector boert daar dan ook bijzonder goed. Ook wereldwijd gezien, worden steeds meer aardappelen geteeld. Een belangrijke uitdaging voor de sector is de aardappelziekte. Wetenschappers zoeken naar oplossingen om die de baas te blijven.

Verwerken tot frieten, chips of puree

Er bestaan immens veel aardappelbereidingen: frieten, chips, puree... In de Benelux worden steeds meer aardappelen verwerkt. Dat komt onder meer door de toenemende vraag uit de rest van de wereld naar aardappelbereidingen. Bij de verwerking van aardappelen wordt tot 50 procent geklasseerd als 'afval'. Dat wordt zoveel mogelijk benut, bijvoorbeeld om veevoer of biogas van te maken.

Bijna 1 op de 5 Belgen eet elke dag aardappelen.

Onze dagelijkse patat

Het thuisverbruik van verse aardappelen in België bedraagt 22,9 kilo per persoon. Die hoeveelheid verminderd jaar na jaar, onder meer door een toenemende populariteit van alternatieven zoals pasta, rijst en quinoa.

Aardappelen bevatten ongeveer 80 procent water en 20 procent droge stof. 60 à 80 procent van de droge stof is zetmeel. Ze bevatten weinig vet, maar veel vitamine C.

Bronvermelding