Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Naar een nieuw, eenvoudig beoordelingssysteem om te bepalen welke levensmiddelen gezond zijn

Veel mensen willen het jaar beginnen met gezondere voedingskeuzes. Maar hoe maak je een keuze tussen schijnbaar gelijksoortige voedingsmiddelen, snacks of dranken? Hoe verhoudt een bagel met roomkaas zich bijvoorbeeld tot toast met avocado? Of een proteïneshake vergeleken met een smoothie vol fruit? Of twee kipgerechten, op verschillende manieren bereid? Als voedingswetenschappers die hun hele carrière hebben bestudeerd hoe verschillende voedingsmiddelen de gezondheid beïnvloeden, heeft een team van de Tufts University een nieuw beoordelingssysteem voor voedingsmiddelen ontwikkeld: het Voedingskompas. Dat kan consumenten en anderen helpen om weloverwogen keuzes te maken bij dit soort vragen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Voedselbeoordelingssystemen

Er bestaan veel voedselbeoordelingssystemen, die over de hele wereld worden gebruikt. Elk systeem combineert feiten over verschillende voedingsaspecten van levensmiddelen tot een algemene maatstaf voor de gezondheid, die aan de consument kan worden meegedeeld via etiketten op verpakkingen of schappen. Ze kunnen ook worden gebruikt om productherformuleringen of maatschappelijk bewuste investeringsdoelen voor investeerders te helpen sturen. Voorbeelden van gangbare systemen zijn Nutri-Score en Health Star Rating - algemeen gebruikt in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland - en "zwarte doos"-waarschuwingsetiketten, die steeds meer worden gebruikt in Latijns-Amerika.

Al deze beoordelingssystemen hebben hun sterke punten en hun beperkingen. De meeste zijn eenvoudig, met gegevens over slechts enkele voedingsstoffen of ingrediënten. Hoewel dit praktisch is, kan het andere belangrijke factoren voor de gezondheid weglaten - zoals de mate van voedselverwerking en -gisting en de aanwezigheid van diverse voedselingrediënten of voedingsstoffen zoals omega-3 en flavonoïden, plantaardige verbindingen die een reeks gezondheidsvoordelen bieden.

Sommige systemen leggen ook de nadruk op oudere voedingswetenschap. Zo geven ze bijna allemaal negatieve punten voor het totaal aan vet, ongeacht het type vet, en richten ze zich alleen op verzadigd vet, in plaats van op de algemene vetkwaliteit. Een andere veel voorkomende tekortkoming is het niet beoordelen van geraffineerde granen en zetmeel, die dezelfde metabolische schade hebben als toegevoegde suikers en ongeveer een derde van de calorieën in de Amerikaanse voedselvoorziening vertegenwoordigen. En vele geven negatieve punten voor de totale hoeveelheid calorieën, ongeacht hun bron.

Alexas Fotos - Unbsplash

Het Voedingskompas

Om elk van deze lacunes aan te pakken, creëerde ons onderzoeksteam in 2021 het Voedingskompas. Dit systeem beoordeelt 54 verschillende kenmerken van voedingsmiddelen, geselecteerd op basis van de kracht van het wetenschappelijk bewijs voor hun gezondheidseffecten. Food Compass brengt deze kenmerken in kaart en scoort ze op negen verschillende dimensies en combineert ze vervolgens tot één score, variërend van 1 (minst gezond) tot 100 (meest gezond). Het bevat nieuwe wetenschappelijke gegevens over verschillende ingrediënten en voedingsstoffen; het bestraft niet het totale vetgehalte of de nadruk op verzadigd vet; en geeft negatieve punten voor verwerking en geraffineerde koolhydraten.

We hebben nu 58.000 producten geëvalueerd met het Voedingskompas en hebben vastgesteld dat het over het algemeen zeer goed scoort. Minimaal bewerkte, bioactieve voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, bonen, volle granen, noten, yoghurt en zeevruchten scoren bovenaan. Andere dierlijke voedingsmiddelen, zoals eieren, melk, kaas, gevogelte en vlees, scoren meestal in het midden. Bewerkt voedsel dat rijk is aan geraffineerde granen en suikers, zoals geraffineerde granen, brood, crackers en energierepen, en bewerkt vlees staan onderaan.

Wij vonden het Voedingskompas vooral nuttig bij het vergelijken van schijnbaar vergelijkbare voedingsmiddelen, zoals verschillende broden, verschillende desserts of verschillende gemengde maaltijden. Voedselkompas blijkt ook beter te werken dan bestaande beoordelingssystemen voor bepaalde voedselgroepen.

Het geeft bijvoorbeeld lagere scores aan bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde granen en zetmeel en aan vetarme bewerkte voedingsmiddelen die vaak als gezond worden verkocht, zoals vleeswaren en hotdogs, vetvrije sladressings, vooraf gezoete vruchtendranken, energiedranken en koffie. Het geeft ook hogere scores aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigde oliën, zoals noten en olijfolie. Vergeleken met oudere beoordelingssystemen zijn deze verbeteringen beter afgestemd op de meest recente wetenschappelijke gegevens over de gezondheidseffecten van deze levensmiddelen.

We hebben ook beoordeeld hoe het Voedingskompas zich verhoudt tot belangrijke gezondheidsresultaten bij mensen. In een nationale steekproef van 48.000 Amerikanen berekenden we ieders individuele Food Compass score, variërend van 1 tot 100, op basis van de verschillende voedingsmiddelen en dranken die ze naar eigen zeggen aten.

Wij vonden dat mensen wier dieet hoger scoorde volgens Food Compass een betere algemene gezondheid hadden dan degenen met lagere scores. Dit omvat minder zwaarlijvigheid, betere bloedsuikercontrole, lagere bloeddruk en betere cholesterolwaarden in het bloed. Ze hadden ook een lager risico op metabool syndroom of kanker en een lager risico op overlijden door alle oorzaken. Voor elke 10 punten hogere Voedselkompas-score had iemand ongeveer 7% minder kans om te sterven. Dit zijn belangrijke bevindingen, waaruit blijkt dat het eten van voedsel met een hogere Voedselkompas-score gemiddeld genomen verband houdt met tal van verbeterde gezondheidsresultaten.

Verfijning

Hoewel wij geloven dat het Voedingskompas een aanzienlijke vooruitgang betekent ten opzichte van de bestaande systemen, moet er nog meer werk worden verricht voordat het kan worden ingevoerd bij de consumenten.

Als eerste stap onderzoeken we hoe het score-algoritme verder kan worden verbeterd. We bekijken bijvoorbeeld wat de meest geschikte score is voor voedingsmiddelen zoals bepaalde granen die veel hele granen en vezels bevatten, maar ook verwerkt zijn en toegevoegde suiker bevatten. En we kijken naar de scores van verschillende eier-, kaas-, pluimvee- en vleesproducten, die een breed scala aan scores hebben, maar soms iets lager scoren dan intuïtief logisch is.

Het komende jaar zullen we het systeem verfijnen en verbeteren op basis van ons onderzoek, de meest recente gegevens en de feedback van de wetenschappelijke gemeenschap. Daarnaast is meer onderzoek nodig naar hoe een consument het voedselkompas in de praktijk zou kunnen begrijpen en gebruiken. Het zou bijvoorbeeld kunnen worden toegevoegd als etiket op de voorkant van de verpakking - maar zou dat nuttig zijn zonder meer voorlichting en context?

En hoewel het scoresysteem loopt van 1 tot 100, zou het toegankelijker kunnen zijn als de scores in bredere categorieën worden ingedeeld? Zou bijvoorbeeld een groen/geel/rood verkeerslichtsysteem gemakkelijker te begrijpen zijn? We hopen dat toekomstige versies van het Voedingskompas ook aanvullende criteria zullen bevatten om voedingsmiddelen te filteren voor mensen die speciale diëten volgen, zoals koolhydraatarm, paleo, vegetarisch, diabetesvriendelijk, natriumarm en andere.

Maria Lin Kim - Unsplash

Het grote geheel

Voedselkompas mag niet worden gebruikt ter vervanging van voedingsrichtlijnen en -voorkeuren. Frambozen en asperges scoren erg goed - maar een dieet met alleen deze voedingsmiddelen zou niet erg gezond zijn. Mensen moeten streven naar een evenwichtige voeding uit verschillende voedselgroepen. Om te helpen kan het Voedingskompas het nuttigst zijn om soortgelijke producten binnen een voedselgroep te vergelijken. Iemand die bijvoorbeeld het liefst eieren als ontbijt eet, kan op zoek gaan naar eiergerechten met een hogere score. Wie liever cornflakes eet, kan op zoek gaan naar cornflakes met een hogere score. En nog beter, Food Compass kan mensen helpen andere voedingsmiddelen met de hoogste score aan hun bord toe te voegen - zoals groenten en gezonde oliën bij eieren, en fruit en noten bij ontbijtgranen - om de algemene gezondheidsvoordelen van die maaltijd te vergroten.

Om het gebruik door anderen zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we alle details van het scoringsalgoritme en de scores van de beoordeelde producten gepubliceerd, zodat iedereen kan gebruiken wat wij hebben gedaan.

Blijf kijken - als we aanvullend onderzoek afronden, denken we dat Food Compass een belangrijk hulpmiddel zal worden om verwarring in de supermarkt weg te nemen en mensen te helpen gezondere keuzes te maken.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteurs zijn Dariush Mozaffarian, Jeffrey B. Blumberg, Paul F. Jacques en Renata Micha (Tufts University).

Bronvermelding