Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Hydrocultuur - Koelcel

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Witloof

Teelt

Hydrocultuur - Koelcel

Rust roest… niet, bij wintertemperaturen

Witloof is een tweejarige plant die van nature rust in de winter en na afloop van de winter bloeit. Als ze onvoldoende koude hebben gevoeld, denken ze dat er nog geen winter is geweest en zal hun bloeistengel niet of beperkt geactiveerd worden – het is die stengel die later in het kropje de hardere kern, de zogenaamde pit, vormt.

De wortels moeten daarom minstens twee weken doormaken bij circa 0 à 2 °C om later een goed gevormde, vaste witloofkrop te laten groeien. Dat gebeurt in koelcellen.

Bewaarmethoden

De kwekers bewaren de gereinigde en gesorteerde wortels in koelcellen bij een temperatuur van -1 tot 1 °C. Zo bootsen ze de winter na en gaan de wortels in een winterrust. Die hebben ze nodig om later goede kropjes te maken. De kwekers bewaren de wortels tot veertien maanden in de koelcellen. Ze kunnen ze eruit halen op momenten dat er vraag is naar witloof. Door de bewaring kunnen ze het hele jaar rond witloof trekken en aanbieden.

De luchtvochtigheid in de bewaarcellen moet minstens 95 à 97 procent bedragen. Vaak is het noodzakelijk het product extra te bevochtigen. Dat kan met watersproeiers. Soms gebeurt dat sproeien nog op ambachtelijke wijze, met de hand. Ook de wortels bewaren in geperforeerde zakken kan ervoor zorgen dat hun omgeving een voldoende hoge vochtigheid heeft.

Ontdooien

Met tussenpozen halen de kwekers wortels uit de koelcellen. Bijvoorbeeld de hoeveelheid die ze nodig hebben voor de witloofproductie van één week. Ze laten die dan ontdooien in enkele dagen, soms zelfs twee weken, bij lage temperatuur, bijvoorbeeld 3 à 4 °C. Nadat de wortels zijn ontdooid, zetten de kwekers ze in trekbakken die naar de trekcellen gaan.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen