Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

De koffiestruik

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koffie

Teelt

Een koffieplantage met arabica koffiebessen in Colombia.
Milieu

De koffiestruik

De struiken waaraan de koffieboon groeit, gedijen het best bij een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur van minimaal 20°C. De koffieplanten doen er drie tot vijf jaar over om tot volledige wasdom te komen, maar worden met gemak zeventig jaar oud. 

Als de struiken in de vrije natuur groeien, worden ze tot wel tien meter hoog. Op plantages worden de planten afgetopt op een hoogte van drie meter. Dat maakt de oogst er immers een stuk makkelijker op. 


Bloemen van een koffiestruik in Vietnam

De bloemetjes en de bonen

Na ongeveer acht maanden ontwikkelen de bloemetjes aan de struiken zich tot rijpe bessen. De bessen zijn eerst groen en worden donkerrood wanneer ze rijp zijn. Dan begint de oogst van de bessen die tot drie maanden kan duren. Groene, onrijpe bessen smaken enorm bitter, terwijl al te rode, overrijpe bessen eveneens een allesbehalve lekkere smaak hebben. De timing van de pluk is dan ook van het allergrootste belang. Elke koffiebes bevat twee bonen en die bonen komen vrij door het vruchtvlees van de bes te verwijderen. Daarna worden de bonen gedroogd, gepeld en verpakt

Koffiestruiken groeien doorgaans in de schaduw en leveren jaarlijks gemiddeld 5,5 kilogram koffiebessen. Dat komt neer op ongeveer 2,5 kilogram koffiebonen. De gemiddelde Belg consumeert jaarlijks vijf kilogram koffie, dat betekent dat hij twee koffieplanten nodig heeft om zijn behoefte in te vullen.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen