Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Het verschil tussen abdijbier en trappist

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Bier

Consumptie

Trappist Achel plaatst het ATP-label duidelijk op het etiket.
Sociaal

Het verschil tussen abdijbier en trappist

De naam abdijbier is niet beschermd en wordt vaak gegeven aan bieren die weinig of niets met een abdij te maken hebben. Soms is er wel een historische link. St. Bernardus bijvoorbeeld, wordt gebrouwen door de brouwerij van Watou en is de commerciële variant van de bieren die de monniken van Westvleteren brouwen.

Sinds 1962 is de naam ‘trappist’ in België wettelijk beschermd. Om het onderscheid met abdijbieren ook voor de consument te verduidelijken, bestaat er een label. ATP, ‘Authentic Trappist Product’, is een label dat vijf jaar geldig blijft en toegekend wordt door de Internationale Vereniging Trappist (IVT). De IVT kent het label uitsluitend toe aan haar leden. Om een ATP-label te verdienen moet het bier binnen de muren van het klooster of de abdij gebrouwen worden, onder toezicht van monniken of kloosterzusters. De opbrengst ervan wordt gebruikt om te voldoen aan de behoeften van de kloostergemeenschap en voor liefdadigheid.

In België en Nederland zijn er zeven abdijen die trappistenbier brouwen: die van Westmalle, Westvleteren, Chimay, Rochefort, Orval, Koningshoeven (La Trappe) en Zundert. De onderlinge verschillen tussen trappistenbieren zijn te groot om van een aparte biersoort te spreken. Toch zijn er ook gelijkenissen: het zijn allemaal bieren van hoge gisting die hergisten in een fles of in een vat. Het online bierforum Rate Beer verkoos Westvleteren Abt 12 verschillende jaren tot het beste bier ter wereld.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen