Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Werpt een plantaardige voeding een dam op tegen diabetes?

De prevalentie van diabetes is de afgelopen decennia toegenomen. In 2019 hadden wereldwijd ongeveer 463 miljoen volwassenen diabetes, waarvan de meerderheid in lage- en middeninkomenslanden woont, en dat aantal zal tegen 2045 naar schatting oplopen tot 700 miljoen volwassenen wereldwijd. Maar zou een plantaardig dieet een rol kunnen spelen bij het helpen voorkomen en behandelen van diabetes?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Wat is diabetes?

Diabetes is een aandoening waarbij je bloedsuikerspiegel te hoog stijgt. Het kan gebeuren wanneer je lichaam niet genoeg insuline produceert (diabetes type 2) of helemaal geen insuline produceert (diabetes type 1). Insuline helpt je lichaam om de suikerspiegel te reguleren door signalen te sturen naar de cellen in je spieren, vetweefsel en lever om glucose op te nemen. Dus als je lichaam niet genoeg insuline kan produceren of insulineresistent is geworden, is het moeilijker voor je cellen om glucose op te nemen en te gebruiken om energie te produceren – dit kan vermoeidheid en honger veroorzaken, naast andere symptomen. Hoge bloedsuikerspiegel kan ook gevolgen hebben op lange termijn, zoals schade aan de bloedvaten, wat kan leiden tot hartaanvallen, nierfalen en zelfs blindheid.

Mariana Montes De Oca Ogma - Unsplash

Hoe kan een plantaardig dieet diabetes type 2 helpen voorkomen of behandelen?

Als onderdeel van hun behandeling moeten diabetici en diabetici die risico lopen op diabetes vaak hun eetgewoonten veranderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat evenwichtige plantaardige diëten op een aantal manieren effectief kunnen zijn bij de preventie en het beheer van diabetes type 2.

1. Minder pieken in de bloedsuikerspiegel

Je hebt misschien gemerkt dat de meeste diabetici voorzichtig zijn met hun eten en drinken. Een van de redenen hiervoor is het voorkomen van het bloedsuiker-"achtbaaneffect", aangezien bloedsuikerpieken kunnen worden gevolgd door een gevaarlijke neerwaartse suikerspiraal. Suikerpieken kunnen ook leiden tot verdere complicaties voor mensen met diabetes type 2, zoals hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.

Diabetici moeten zich bewust zijn van de soorten koolhydraten die ze consumeren, omdat bepaalde soorten koolhydraten (zoals geraffineerde en vezelarme koolhydraten) de insuline- en bloedsuikerspiegel kunnen verhogen - waardoor ze schadelijk zijn voor diabetici of mensen met diabetes type 2. Het soort koolhydraten is ook van invloed op de bloedsuikerspiegel. Wanneer koolhydraten vloeibaar zijn, zoals sinaasappelsap, verhogen ze de bloedsuikerspiegel veel meer dan een stuk fruit dat zijn vezels behoudt – aangezien de aanwezigheid van vezels helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Een evenwichtig plantaardig dieet wordt meestal gekenmerkt door veel voedingsrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten, volle granen, groenten, fruit en noten. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals deze worden langzaam door het lichaam verteerd, waardoor kleine schommelingen in de bloedsuikerspiegel ontstaan en het risico op een hoge bloedsuikerspiegel afneemt.

Het is belangrijk op te merken dat er een misvatting heerst dat diabetici koolhydraatrijke voeding moeten vermijden. In feite hebben verschillende studies aangetoond dat koolhydraatarme diëten het risico op diabetes type 2 verhogen - koolhydraten moeten dus niet helemaal uit het dieet worden weggelaten.

2. Gewichtsverlies door een plantaardig dieet

Aangezien zwaarlijvigheid een van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2 is, kan gewichtsverlies als gevolg van het overschakelen op een gezonder en evenwichtiger plantaardig dieet effectief zijn bij de preventie en behandeling van diabetes type 2. De verhoogde inname van vezelrijke voedingsmiddelen kan leiden tot gewichtsverlies omdat vezelrijke voedingsmiddelen een vol gevoel bevorderen, waardoor verdere inname van energiedichte voedingsmiddelen wordt verminderd - wat ook helpt bij het verminderen van insulineresistentie.

3. Verbeterde insulinegevoeligheid

Interacties tussen de voedselmicrobiomen kunnen ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Vezelrijke plantaardige voedingsmiddelen kunnen ook helpen insulineresistentie direct te verlagen of te voorkomen. Na het eten van vezelrijk voedsel wordt de vezel gefermenteerd door nuttige bacteriën in je darmen. Het fermentatieproces produceert 'korte-keten vetzuren' die de insulinesignalering en glucoseopname verbeteren. Plantaardige diëten zijn ook vaak rijk aan fytonutriënten, antioxidanten en magnesium, waarvan is aangetoond dat ze allemaal de insulinegevoeligheid bevorderen, de insulineresistentie verminderen en de controle van je lichaam over de bloedsuikerspiegel verbeteren.

4. Verbeterde controle over de bloedsuikerspiegel

Studies hebben ook aangetoond dat verzadigd vet, dat voornamelijk voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen, insuline kan blokkeren bij het signaleren van spier- en levercellen. Dit komt doordat verzadigd vet kan leiden tot de ophoping van ceramide (giftige vetmetabolieten) in spier- en levercellen. Net als isolatie in muren die verhindert dat lawaai je huis binnendringt, zorgt ceramide ervoor dat de signalen van insuline in je bloed de spier- en levercellen minder goed kunnen bereiken. Als gevolg daarvan zijn je cellen niet in staat om glucose op te nemen en om te zetten in energie. daarom kunnen evenwichtige plantaardige diëten, die over het algemeen weinig verzadigde vetten bevatten, de insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor spier- en levercellen suiker kunnen opnemen - waardoor je bloedsuiker onder controle blijft.

5. Lagere ontstekingsreactie

Hoewel ontsteking een natuurlijke immuunrespons is die ons beschermt tegen infecties en verwondingen en tegelijkertijd genezing bevordert, kan deze respons, wanneer deze op de lange termijn voortdurend wordt geactiveerd, de lichaamscellen beschadigen in plaats van ze te genezen. Vezels, die deel uitmaken van een uitgebalanceerd plantaardig dieet, zijn in verband gebracht met verminderde ontsteking, wat ook kan helpen de insulineresistentie te verlagen. Bovendien hebben verschillende studies aangetoond dat mensen die een plantaardig dieet volgen aanzienlijk minder obesitas-gerelateerde ontstekingsreactie hebben.

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op de website van onze partner FoodUnfolded: https://www.foodunfolded.com/a.... De auteur is Alexandra Alcorta.

Bronvermelding