Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van theestruik tot chai latte

In deze korte samenvatting van het Tracé van Thee lees je sneller dan je theewater kookt een aantal highlights over de weg die theeblaadjes afleggen. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Een vrouw plukt theeblaadjes in Sri Lanka.

Slechte arbeidsomstandigheden

Thee heeft een rijke geschiedenis in China en ook vandaag nog is het land de belangrijkste producent. Veertig procent van alle thee komt uit China. Arbeiders op de theeplantages in onder andere India, Sri Lanka, Bangladesh en Kenia verdienen weinig en leven vaak op de theeplantage zelf, soms onder zeer slechte omstandigheden.

Een vrouw roert theebladeren om in een fabriek in Oost-China waar zwrte thee van wordt gemaakt.

Alle thee van dezelfde struik

Groene, zwarte, oolong en witte thee komen allemaal van dezelfde plant. Het verschil zit hem in het verwerkingsproces, waarbij de blaadjes niet of deels oxideren. 

De productie van thee vergt minder water dan die van koffie. Wie zijn kopje zo duurzaam mogelijk wil brouwen, kookt niet meer water dan nodig en laat de melk achterwege.

Plantagearbeiders laden zakken met theebladeren op een vrachtwagen voor verdere export.

Per boot naar hier

Thee bereikt ons meestal met de boot. De eersten die thee naar Europa brachten, waren de Nederlanders.   

Gezondheidsclaims

Er zijn aanwijzingen dat thee een gunstig effect heeft op de bloeddruk en het cholesterol. Daardoor zou theedrinken het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. 

Voor andere gezondheidsclaims is er dan weer minder bewijs. Zo helpt thee drinken je niet bij het afvallen en is de rol van thee in de preventie van kanker twijfelachtig.

Zakje bij het restafval

Theezakjes horen niet bij het groenafval. Hoewel de theeblaadjes zelf prima geschikt zijn als compost, bevat het zakje vaak kunststof die niet biologisch afbreekbaar is. Sommige zakjes zien er wel bio-afbreekbaar uit, maar bevatten toch kleine hoeveelheden plastic.

Is je interesse gewekt? Lees hier dan meer over de weg die thee aflegt tot in je theekopje.
Ga naar het Tracé van Thee

Bronvermelding