Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van stek tot smoothie

Oorspronkelijk stamt de banaan uit Azië, en had ze een verspreidingsgebied van Noord-Australië tot de Himalaya. Via menselijke migratie heeft de vrucht ook wortel geschoten in Afrika en vervolgens Amerika. Vandaag wordt de banaan in 120 verschillende landen geproduceerd. De verwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos: smoothies, chips, meel, puree... Bananen maken tot tien procent van de winst van een supermarkt uit, maar eindigen ook vaak onverkocht wegens snel overrijp.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Teelt

Bananen voor de export worden doorgaans in grote plantages gekweekt. De populaire Cavendishbanaan wordt vaak opgekweekt vanuit een in vitro gekweekte stek. Om te groeien en vrucht voort te brengen heeft een bananenplant veel water nodig. Op de plantagen werken lokale arbeiders die voor een laag dagloon werken.

Verwerking

De verwerkingsmogelijkheden van bananen en de bananenplant zijn eindeloos: babypoeder, alcohol, meel, kledij en matten.

Transport

Bananen worden groen geplukt en vervolgens naar Europa getransporteerd per schip, wat tot wel drie weken kan duren. Op het schip worden de bananen gekoeld om het rijpen af te remmen

Consumptie

De groene banaan heeft ongeveer dezelfde samenstelling als een aardappel en is dus vooral zetmeelrijk. Daarnaast bevat de vrucht ook vitamines A, B en C. Er is echter een uitzondering, en dat is de Cavendish: de Chiquitabanaan, die bij het rijpen zacht wordt omdat het zetmeel in suiker wordt omgezet.

Afval

Heel wat bananen worden te snel overrijp en daardoor weggegooid. Supermarkten zoeken naar oplossingen. Zo worden er producten ontwikkeld die bereid kunnen worden met fruit dat al iets te rijp is.

Bronvermelding