Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van druif tot draaidop, of kurk

Wijn is een populaire drank over zowat de hele wereld. Maar wat is de weg van wijngaard tot eettafel? Je leest hier alvast een heel beknopte versie van het Tracé van Wijn. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Een man plukt druiven met de hand in Spanje.

De pluk

In Europa oogst de boer zijn druiven vanaf augustus. Het type druif hangt af van de wijn die hij wil maken en het zogenaamde terroir: het klimaat en de omgeving in een bepaalde streek. 

De druiven worden meestal machinaal geplukt, maar soms ook met de hand. Ondanks de opkomst van nieuwe wijnlanden zoals Argentinië en de VS, zijn de belangrijkste producten nog steeds Italië, Frankrijk en Spanje.

De pers

De wijnmaker perst het sap uit de druiven. Wil hij witte wijn maken, dan gebruikt hij witte druiven en scheidt na het persen het sap zo snel mogelijk van de pitjes, de velletjes en de pulp. Rode druivensap weekt een tijdje in de resten van de druiven. Zo neemt het sap meer kleur- en smaakstoffen op, die typisch zijn voor rode wijn. 

Na het persen volgt de fermentatie. Wie dacht dat wijn enkel bestaat uit gegist druivensap, is mis. De meeste wijnmakers voegen nog verschillende ingrediënten toe aan we wijn, van sulfiet tot houtsnippers.

Vervoer per fles of in bulk

Het transport van de wijnflessen maakt een groot deel uit van de koolstofvoetafdruk van wijn. Dat komt doordat de glazen flessen zo zwaar zijn, waardoor er meer energie nodig is om ze te verplaatsen. Dat probleem wordt opgelost door wijn in bulk te vervoeren, bijvoorbeeld in grote plastic tanks.

Genieten met mate

Een dagelijks glas wijn is wellicht niet beter voor de gezondheid dan een dagelijks shotje wodka. Wetenschappers zijn er nog niet uit of wie matig alcohol consumeert beter af is dan een geheelonthouder, maar mogelijk positieve effecten zijn eerder te danken aan de alcohol dan aan andere gezonde stofjes in de rode wijn. Die gezonde stofjes – polyfenolen genaamd – kan je bovendien beter opnemen uit thee, groenten of fruit. Alcoholconsumptie hangt immers samen met een scala aan aandoeningen, van overgewicht tot slokdarmkanker en leververvetting. Alcohol verzwakt ook (tijdelijk) het immuunsysteem.

Recyclage van de fles

De glazen wijnflessen kunnen gerecycleerd worden, of gewassen en hergebruikt.

Meer weten over de weg en impact van wijn?
Ga naar het Tracé van Wijn

Bronvermelding