Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van de Noorse fjorden tot in het diepvriesvak

Een wilde zalm zwemt stroomopwaarts om zich voort te planten alvorens hij wordt gevangen. Dat geldt niet voor een gekweekte zalm, die groeit op in grote kooien in zee. Lees in het kort wat de weg is die een zalm aflegt voordat hij op je bord belandt.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Gekweekte zalmen worden in grote kooien in de zee grootgebracht. In dit geval in Haugesund in Noorwegen.

Gekweekte zalm

Kleine gekweekte zalmpjes worden geboren in een zoetwaterbad. Na een jaar zijn ze klaar voor het leven in zout water en verhuizen ze naar een kooi in de zee. Daar verblijven ze twee jaar, tot ze rijp zijn voor de slacht. Ze worden eerst verdoofd met een slag op de kop. Vervolgens doodt de slachter de vis door de kieuwen open te snijden.

Een wilde zalm migreert stroomopwaarts naar zijn geboorteplaats om te paren.

Wilde zalm

Het grootste deel van zijn leven brengt een zalm in zout water door. In het wild zwemmen volwassen zalmen stroomopwaarts in de rivier waar ze geboren zijn om te paren. De jonge zalmen keren terug naar de zee als ze ongeveer een jaar oud zijn. 

Maar het kan ook anders. De Noord-Amerikaanse zalmpopulaties worden overvloedig aangevuld met jonge zalmen uit kwekerijen. De mix van wilde en gekweekte zalmpjes migreert na ongeveer een jaar naar de zee. Met een beetje pech zwemmen ze daar een visnet in. Na de vangst transporteren de vissers hun zalm naar de verwerkingsplaats, waar de zalm geslacht wordt.

Verwerkt

In de fabriek kan schoongemaakte zalm in zijn geheel of in filets worden ingevroren. De fabrikant kan hem ook roken, inblikken of gewoon vers verkopen.

Zalm wordt met een vrachtvliegtuig vanuit Alaska naar onder andere Europa vervoerd. Credit: salmonlife.org

Transport

Zalm kan slechts op een beperkt aantal plekken gekweekt of gevangen worden. Landen zonder geschikte kustlijn moeten alle zalm importeren. Per vrachtwagen, boot of vliegtuig reist de zalm naar verre oorden. Ver transport per vliegtuig kan de koolstofvoetafdruk van een kilogram zalm vergroten met wel tien kilogram CO2-equivalenten.

Bronvermelding