Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Sociaal

Ligt de polarisatie aan een tekort aan micronutriënten?

Emotionele, niet-rationele en zelfs explosieve reacties in het openbaar debat zijn de laatste jaren geëscaleerd. Politici beledigen elkaar in debatten, wetenschappers ontvangen e-mails en tweets met verbaal geweld en bedreigingen. Wat is er aan de hand? Klopt het dat sociale media de boosdoener zijn, of hebben andere invloeden onze communicatiestijl veranderd? Bonnie Kaplan (University of Calgary) en Julia J Rucklidge (University of Canterbury) hebben er een idee over.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Als onderzoekers op het gebied van voeding en geestelijke gezondheid, en auteurs van The Better Brain, erkennen wij dat velen in onze samenleving last hebben van honger in de hersenen, waardoor hun cognitieve functie en emotieregulatie wordt aangetast.

Ultra-verwerkte producten

Het is duidelijk dat we geen tekort hebben aan macronutriënten: Noord-Amerikanen krijgen over het algemeen voldoende eiwitten, vetten (hoewel meestal niet de beste vetten) en koolhydraten (meestal niet de goede complexe koolhydraten) binnen. Maar we worden bedrogen met micronutriënten (mineralen en vitaminen), vooral bij diegenen wier voedselkeuzes worden gedomineerd door ultra-verwerkte producten als frisdranken, verpakte snacks, gezoete ontbijtgranen en kipnuggets. Ze bevatten over het algemeen slechts onbeduidende hoeveelheden van een paar microvoedingsstoffen, tenzij ze verrijkt zijn, maar zelfs dan slechts een paar in hogere hoeveelheden.

Een bord kipnuggets en frietjes

Ultraverwerkte producten bevatten slechts triviale hoeveelheden vitaminen en mineralen. (Pixabay) Uit drie gepubliceerde analyses van de Canadian Community Health Survey van 2004 en de National Health and Nutrition Examination Survey van 2018 in de VS kwamen deze ontnuchterende statistieken naar voren: in Canada was in 2004 48 procent van de calorie-inname in alle leeftijden afkomstig van ultraverwerkte producten; in de Verenigde Staten was 67 procent van wat kinderen van twee tot 19 jaar consumeerden en 57 procent van wat volwassenen in 2018 consumeerden, ultraverwerkte producten.

De meesten van ons zijn zich ervan bewust dat de inname van voeding een enorm probleem is voor de lichamelijke gezondheid, omdat de kwaliteit van de voeding in verband wordt gebracht met chronische gezondheidsaandoeningen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Het publiek is zich minder bewust van de impact van voeding op de gezondheid van de hersenen.

Micronutriënten en geestelijke gezondheidssymptomen

Gezien het feit dat de voedselkeuzes van onze maatschappij zo sterk zijn verschoven in de richting van ultra-verwerkte producten, is het nodig dat we wetenschappelijke bewijs vinden dat aantoont dat de hoeveelheid micronutriënten van invloed zijn op symptomen van geestelijke gezondheid, zoals prikkelbaarheid, explosieve woede en onstabiele stemming.

Het wetenschappelijk bewijs voor deze verklaring is nu enorm. Een dozijn studies uit landen als Canada, Spanje, Japan en Australië hebben aangetoond dat mensen die een gezonde, volkoren voeding eten minder symptomen van depressie en angst hebben dan mensen die slechte voeding eten (voornamelijk ultra-verwerkte producten).

Correlationele studies kunnen niet bewijzen dat voedingskeuzes de oorzaak zijn van geestelijke gezondheidsproblemen: daarvoor moeten we ons wenden tot enkele overtuigende prospectieve longitudinale studies waarin mensen zonder duidelijke geestelijke gezondheidsproblemen worden beoordeeld op hun gezondheid en voedingspatronen, en vervolgens in de tijd worden gevolgd. Sommige van de resultaten zijn verbluffend.

In een studie van ongeveer 89.000 mensen in Japan met een follow-up van tien tot vijftien jaar, was het zelfmoordpercentage bij mensen die een volwaardig voedingspatroon volgden de helft lager dan bij mensen die een minder gezond voedingspatroon volgden, wat een belangrijke nieuwe richting aangeeft die nog niet aan bod komt in de huidige programma's voor zelfmoordpreventie.

In Canada tonen even krachtige bevindingen aan hoe de voedingspatronen van kinderen, evenals het volgen van andere gezondheidsrichtlijnen inzake lichaamsbeweging en schermtijd, voorspelden welke kinderen in de leeftijd van 10 tot 11 jaar in de daaropvolgende twee jaar zouden worden doorverwezen voor een diagnose van een psychische stoornis. Hieruit volgt dat voedingseducatie een van de eerste behandelingslijnen zou moeten zijn voor kinderen in deze situatie.

Unsplash

Mediterraan dieet

Irriteerbaarheid en een onstabiele stemming zijn vaak kenmerkend voor depressie, dus het is relevant dat meerdere onafhankelijke studies hebben aangetoond dat het leren van mensen met depressie, die relatief slechte diëten consumeerden, om over te schakelen op een volwaardig mediterraan dieet resulteerde in aanzienlijke verbeteringen. Een mediterraan dieet bevat doorgaans veel volkoren granen, fruit, groenten, noten, peulvruchten, zeevruchten en onverzadigde vetten zoals olijfolie.

In één zo'n onderzoek bleek dat bij ongeveer een derde van de mensen die naast hun reguliere behandeling overschakelden op een volkoren dieet, hun depressie na twaalf weken in remissie was. Het remissiepercentage in de controlegroep die de reguliere behandeling volgde maar niet van dieet veranderde, was minder dan één op de tien. De groep die een compleet voedseldieet volgde, meldde ook een kostenbesparing van ongeveer twintig procent op hun wekelijkse voedselbudget. Dit laatste punt helpt om de mythe te ontkrachten dat het eten van een dieet van ultra-verwerkte producten een manier is om geld te besparen.

Belangrijk bewijs dat prikkelbaarheid, explosieve woede en onstabiele stemming kunnen worden verholpen door een betere inname van micronutriënten, komt van studies die micronutriëntensupplementen evalueren om geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen. De meeste publieke bekendheid blijft beperkt tot de noodlottige zoektocht naar magic bullets: studies naar één enkele voedingsstof per keer. Dat is een gebruikelijke manier om over causaliteit te denken (voor probleem X heb je medicijn Y nodig), maar zo werken onze hersenen niet.

Om het hersenmetabolisme te ondersteunen, hebben onze hersenen minstens dertig micronutriënten nodig om te zorgen voor de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, maar ook voor het afbreken en verwijderen van metabolische bijproducten. Vele studies van multi-nutriënten behandelingen hebben een verbeterde stemmingsregulatie en verminderde prikkelbaarheid en explosieve woede gevonden, inclusief in placebo-gecontroleerde gerandomiseerde onderzoeken bij kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en stemmingsstoornissen.

Het bewijs is duidelijk: een bevolking die goed eet is beter bestand tegen stress. Verborgen honger in de hersenen is een aanpasbare factor die bijdraagt aan emotionele uitbarstingen, agressie en zelfs het verlies van beschaafdheid in het publieke debat.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteurs zijn Bonnie Kaplan (University of Calgary) en Julia J Rucklidge (University of Canterbury)

Bronvermelding