Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Hoe kan ik mijn kinderen gezonder en gevarieerder laten eten?

Als het lijkt alsof het dieet van je kind volledig bestaat uit ontbijtgranen, kipnuggets en snacks die de apocalyps overleven, dan ben je niet de enige. Veel kinderen eten alleen maar bewerkte voedingsmiddelen, en voor sommigen zijn dit de enige voedingsmiddelen die ze eten. Deze onderzoeker weet waarom - en wat je eraan kunt doen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn alle voedingsmiddelen die zijn veranderd ten opzichte van hun natuurlijke staat. Hoewel sommige bewerkingen nuttig zijn – zoals het pasteuriseren van melk om bacteriën te doden – zijn andere dat minder, zoals bij de ultrabewerkte voedingsmiddelen, die industriële methoden gebruiken om de smaak, textuur en houdbaarheid te verbeteren door suikers, zout, vetten en kunstmatige smaak-, kleur- en conserveringsmiddelen toe te voegen.

Ouders kennen sommige ultraverwerkte voedingsmiddelen maar al te goed – het zijn de snelle en junkfoodproducten waar kinderen dol op zijn. Maar andere voedingsmiddelen verbergen zich in het volle zicht, vermomd als “gezond” kant-en-klaar voedsel zoals gearomatiseerde yoghurt en muffins.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen bieden weinig tot geen voedingswaarde, daarom raden dieetrichtlijnen aan om ze te beperken. Maar deze “discretionaire voedingsmiddelen” vormen een derde van de dagelijkse energie-inname van kinderen .

Waarom vinden kinderen bewerkte voedingsmiddelen zo aantrekkelijk?

Het is simpelweg biologie:

Het toegevoegde suiker, zout en vet activeert het beloningssysteem van de hersenen van kinderen, waardoor er chemische stoffen vrijkomen die een goed gevoel geven. De evolutie heeft mensen erop ingesteld om van nature suiker- en vetrijk voedsel te zoeken - een fysiologische reactie die onze jager-verzamelaars ontwikkelden om uithongering te voorkomen.

Kieskeurig eten

Een op de twee kinderen krijgt te maken met kieskeurig eten – nog een overlevingsreactie die we van onze voorouders geërfd hebben, die gifstoffen vermeden door een afkeer van onbekend en bitter voedsel te ontwikkelen.

Kieskeurige eters geven ook de voorkeur aan ultrabewerkt voedsel, zoals kipnuggets, chips en ontbijtgranen, omdat ze vertrouwd en niet-bedreigend zijn, vaak beige zoals moedermelk en het eerste vaste voedsel van kinderen. Bovendien worden de ontwikkelende smaakpapillen niet overweldigd door de minder uitgesproken smaken.

Pestgedrag

Van stiekeme YouTube-advertenties tot supermarktdisplays op ooghoogte, kinderen worden onophoudelijk blootgesteld aan marketing die hen doet verlangen naar – en vragen om – ultrabewerkte voedingsmiddelen.

Jimmy Dean - Unsplash

Hoe ultrabewerkte voedingsmiddelen de gezondheid van kinderen beïnvloeden

Ultrabewerkte voedingsmiddelen kunnen de gezondheid van kinderen op verschillende manieren beïnvloeden en bijdragen aan:

voedingstekorten. Kinderen die zich volproppen met sterk bewerkte voedingsmiddelen eten minder vaak groenten, fruit, volle granen en mager vlees, waardoor ze te weinig vezels en andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling.

obesitas bij kinderen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten veel calorieën, ongezonde suikers, zout en vet, en hebben vaak geen portiecontrole, wat overeten bevordert.

verhoogd risico op ziekten. Langdurige overconsumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is gekoppeld aan een hoger risico op het ontwikkelen van een reeks chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2 en kanker.

Ongezonde eetgewoonten zijn moeilijk te doorbreken, maar positieve veranderingen in voeding en levensstijl – zelfs later in de kindertijd – kunnen deze negatieve gezondheidseffecten omkeren.

Marissa Price - Unsplash

Wetenschappelijk onderbouwde tips voor gezondere eetgewoonten

1. Eet samen

Gezinsmaaltijden zijn een voorbeeld van gezond eten. Ga samen rond de tafel zitten, deel dezelfde maaltijd en leg apparaten weg zodat ieders aandacht bij het eten is.

2. Introduceer voedsel voorzichtig

Onderzoek toont aan dat kinderen acht tot tien keer moeten worden blootgesteld voordat ze bereid zijn om nieuw voedsel te eten. Bied ze dus regelmatig aan, moedig proeven aan en zet ze niet onder druk om te eten.

Ook al is het verleidelijk, vermijd het aanbieden van een toetje als beloning voor het proberen van iets gezonds. Traktaties gebruiken als beloning verhoogt de voorkeur van kinderen voor ongezonde voeding.

Kinderen zijn ook eerder geneigd om nieuw voedsel te proberen als ze honger hebben, dus vermijd snacks één tot bij voorkeur twee uur voor de maaltijd.

3. Introduceer variatie in de favorieten voor het hele gezin

Kinderen zijn eerder geneigd om nieuw eten te proberen als er iets bekends op hun bord ligt.

Gebruik bijvoorbeeld linzen in plaats van rundvlees in bolognese of rooster wortels om “oranje chippies” te maken. Door groenten in sauzen te raspen kun je het dieet van kinderen ook uitbreiden zonder ze te overweldigen.

4. Maak eten leuk

Kinderen reageren positief als gezond eten op een leuke manier wordt gepresenteerd, dus zorg voor verschillende kleuren, texturen en vormen op hun bord om hun interesse vast te houden. Het veranderen van eetlocatie - en af en toe buiten picknicken - is een andere eenvoudige manier om maaltijden speciaal en leuk te maken.

5. Leer kinderen over de wetenschap van voedsel

  • Kinderen op een leeftijdsgerichte manier leren over het voedsel dat we eten, bevordert gezonder eten:
  • moedig kinderen aan om kruiden en groenten te kweken, zodat ze begrijpen waar gezond voedsel vandaan komt: peuters kunnen producten oogsten; oudere kinderen kunnen planten en snoeien
  • bezoek regelmatig de groenteboer, visboer en slager, zodat kinderen het aanbod aan gezond voedsel kunnen zien en ontdekken
  • praat met peuters over voeding in termen van energie: “door volkoren toast te eten kun je langer spelen”.
  • deel leuke weetjes met oudere kinderen: “vis heeft een speciaal soort vet, omega-3, dat ons slimmer maakt”.

6. Betrek kinderen bij het koken

Wek de interesse van kinderen in gezonde maaltijden door ze te betrekken bij de bereiding. Laat ze recepten kiezen en taken op zich nemen die bij hun leeftijd passen, zoals mixen en hakken.

Als kinderen helpen bij het maken van een maaltijd, voelen ze zich trots op hun inspanning en uit onderzoek blijkt dat ze eerder geneigd zijn om te proberen wat ze hebben gemaakt.

Het duurt ongeveer twee maanden om een gewoonte te vormen, dus verwacht onderweg weerstand. Maar met doorzettingsvermogen kunnen we de liefde van kinderen voor bewerkte voedingsmiddelen ombuigen naar gezondere keuzes, zodat ze gezonde eetgewoonten voor het leven krijgen.

Dit artikel is een vertalingvan The Conversation. De auteur is Nick Fuller (University of Sydney).

Bronvermelding