Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Milieu

Hoe gezond eten voedselverspilling kan tegengaan

Belgen verspillen ongeveer 240.000 ton voedsel per jaar. Dit komt neer op 369 euro per huisgezin per jaar dat verloren gaat. Veel ervan wordt thuis verspild, dus al worden consumenten zich steeds meer bewust van duurzaamheidskwesties, dat bewustzijn vertaalt zich niet altijd in beter voedselbeheer in de praktijk. Enkele onderzoekers zien een kans in een switch naar gezonder eten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Ons eerdere onderzoek liet zien dat mensen verschillen in de manier waarop ze voedselverspilling veroorzaken en weggooien. Ons nieuwste onderzoek neemt twee groepen onder de loep die om verschillende redenen veel om voedsel geven. Het legt een paradox bloot: mensen die prioriteit geven aan gezond eten verspillen minder voedsel, terwijl mensen die gericht zijn op duurzaamheid niet noodzakelijkerwijs hun afval verminderen.

Dit suggereert dat het aanmoedigen van gezondere eetgewoonten wel eens een betere manier zou kunnen zijn om voedselverspilling bij huishoudens tegen te gaan dan alleen duurzaamheidsboodschappen.

Bewustzijn van duurzaamheid betekent niet altijd minder verspilling

Om te begrijpen hoe voedingswaarden verspilling beïnvloeden, hebben we tussen april en mei 2021 1.030 Australische consumenten uit Adelaide ondervraagd. We hebben quota ingesteld voor leeftijd, geslacht en huishoudinkomen om overeen te komen met de nationale demografie. We wilden weten wie er meer voedsel verspilt: voedingsbewuste of duurzaamheidsbewuste consumenten?

We vroegen iedereen hoe ze maaltijden plannen en boodschappen doen, waar ze waarde aan hechten bij het kopen van voedsel en hoeveel voedsel ze verspillen. Uit onze resultaten blijkt dat voedingsbewuste consumenten geneigd zijn om maaltijden van tevoren te plannen, boodschappenlijstjes te gebruiken en overaankopen te vermijden. Deze gedragingen dragen bij aan zowel een gezonder voedingspatroon als minder voedselverspilling.

We ontdekten dat consumenten die meer voedingsbewuste voedselkeuzes maken, minder eetbaar voedsel verspillen. Een stijging van één punt op onze voedingsschaal kwam overeen met 17,6% minder voedselverspilling, vergeleken met mensen die lager scoorden op de voedingsschaal. Aan de andere kant vertoonden degenen die duurzaamheid belangrijker vinden dan voeding geen significante vermindering in eetbare voedselverspilling.

Deze consumenten hebben de neiging om milieuvriendelijke producten te kiezen. Ze geven er meestal de voorkeur aan om lokaal te winkelen, biologische producten te kopen en overbodige voedselverpakkingen te vermijden. Maar dat vertaalt zich niet noodzakelijk in afvalverminderend gedrag.

Consumenten die begaan zijn met duurzaamheid kopen vaak meer voedsel dan ze nodig hebben. Ze hebben goede bedoelingen, maar missen strategieën om het voedsel efficiënt te beheren en te consumeren. Helaas betekent dit dat duurzaam ingekocht voedsel vaak op de vuilnisbelt belandt.

Jas Min - Unsplash

Integratie van voorlichting over voeding en voedselverspilling

Uit ons onderzoek blijkt dat er een kloof bestaat tussen de aankoopkeuzes en wat er thuis met het voedsel gebeurt. Hier ligt een kans voor beleidsmakers en campagnes gericht op het verminderen van voedselverspilling. In plaats van alleen te focussen op duurzaamheid, kan het opnemen van boodschappen over het verbeteren van voeding de gezondheid stimuleren en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan.

Enkele succesvolle interventies tonen al het potentieel van deze aanpak aan. Zo bleek bijvoorbeeld uit een Australisch schoolprogramma dat kinderen die betrokken waren bij het bereiden van hun eigen maaltijden minder voedsel verspilden dan voordat het programma begon. Deze leerlingen leerden over voedselverspilling en gezond eten, namen deel aan workshops over maaltijdbereiding en composteren, en hielpen bij het inpakken van hun eigen lunch - met minder voedselverspilling als resultaat.

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wat kunnen huishoudens doen om voedselverspilling tegen te gaan en toch gezond te blijven eten? Ons onderzoek suggereert de volgende belangrijke strategieën:

  1. plan vooruit - een wekelijks maaltijdplan en boodschappenlijstje opstellen helpt impulsaankopen te voorkomen en zorgt ervoor dat voedsel wordt geconsumeerd voordat het bederft
  2. koop alleen wat je nodig hebt - te veel kopen, zelfs van duurzame producten, kan leiden tot onnodige verspilling
  3. Bewaar voedsel op de juiste manier - als je weet hoe je verse producten, zuivel en restjes bewaart, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen
  4. Geef voeding prioriteit - voedsel kiezen dat in een uitgebalanceerd dieet past, leidt van nature tot betere portiecontrole en bewuste consumptie, waardoor minder afval ontstaat
  5. gebruik wat je hebt - controleer voordat je boodschappen doet je koelkast en voorraadkast om bestaande ingrediënten in maaltijden te verwerken.

Afval verminderen is een bonus

Mensen zijn vaak meer gemotiveerd door persoonlijke gezondheidsvoordelen dan door abstracte milieuoverwegingen. Ons onderzoek suggereert dat dit de sleutel is tot het verminderen van huishoudelijke voedselverspilling.

Het aanmoedigen van het plannen van maaltijden voor een evenwichtig dieet, zorgvuldig inkopen om overkopen te voorkomen en het goed bewaren van voedsel kan een groot verschil maken in de hoeveelheid voedsel die wordt verspild. Dit helpt huishoudens niet alleen om duizenden euro's per jaar te besparen, maar bevordert ook gezonde eetgewoonten.

Uiteindelijk gaat het bij het ontwikkelen van een duurzamer voedselsysteem niet alleen om het kopen van de juiste producten. Het gaat erom hoe we ze beheren, bereiden en consumeren.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteurs zijn Trang Nguyen, Jack Hetherington en Patrick O'Connor (allen University of Adelaide).

Bronvermelding