Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Door de klimaatverandering komt de voedselveiligheid steeds vaker in gevaar

Elk jaar krijgt bijna 1 op de 6 Amerikanen een door voedsel overgedragen ziekte, en sterven er ongeveer 3.000 mensen aan, volgens schattingen van het Centers for Disease Control and Prevention. Picknicks en feestjes waar voedsel urenlang blijft liggen zijn een veel voorkomende bron, maar hittegolven en stroomuitval vormen een andere, stilzwijgend groeiende bedreiging.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt, stijgt ook het risico dat voedsel bederft tijdens stroomuitval in huizen of winkels of tijdens het vervoer in warm weer. Elena Naumova, epidemioloog en datawetenschapper aan de Tufts University, legt uit wat het risico is en wat u moet weten om veilig te blijven.

Wat heeft klimaatverandering te maken met door voedsel overgedragen ziekten?

Het verband tussen door voedsel overgedragen ziekten en klimaatverandering is vrij duidelijk: De ziekteverwekkers die veel voedselinfecties veroorzaken zijn gevoelig voor temperatuur. Dat komt omdat warme, natte weersomstandigheden de groei van bacteriën stimuleren.

Drie belangrijke factoren bepalen de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten: 1) de overvloed, groei, verspreiding en overleving van ziekteverwekkers in gewassen, vee en het milieu; 2) de overdracht van deze ziekteverwekkers op voedsel; en 3) de blootstelling van de mens aan de ziekteverwekkers.

Veiligheidsmaatregelen zoals waarschuwingsetiketten en het terugroepen van producten kunnen helpen om de verspreiding van schadelijke bacteriën en parasieten te vertragen, maar deze maatregelen evolueren niet altijd snel genoeg om gelijke tred te houden met het veranderende risico.

Een groeiend probleem is dat hittegolven, bosbranden en zware stormen steeds vaker leiden tot stroomuitval, die op zijn beurt weer gevolgen heeft voor de opslag van voedsel en de omgang met voedsel in winkels, productie- en distributielocaties en thuis. Uit een onderzoek van federale gegevens in 2022 bleek dat het aantal grote stroomonderbrekingen in de VS ten gevolge van noodweer de voorbije twee decennia was verdubbeld. Californië heeft vaak te kampen met stroomonderbrekingen op kleinere schaal tijdens hittegolven en periodes met een hoog risico op bosbranden.

Dit kan gebeuren op de warmste en, in sommige gebieden, vochtigste dagen, waardoor ideale omstandigheden ontstaan voor bacteriën om te groeien.

Usman Yousaf Yizdlp - Unsplash

Welke oorzaken van door voedsel overgedragen ziekten nemen toe met de hitte?

In het hele land vertonen veel door voedsel overgedragen infecties een piek in de warme zomermaanden. Cyclospora, een kleine parasiet die darminfecties veroorzaakt en wordt overgedragen via voedsel of water dat met uitwerpselen is besmet, vaak op geïmporteerde groenten en fruit, bereikt begin juni zijn hoogtepunt.

De bacteriën Campylobacter, een veel voorkomende oorzaak van diarree die vaak in verband wordt gebracht met onvoldoende verhit vlees; Vibrio, dat in verband wordt gebracht met het eten van rauwe of onvoldoende verhitte schelpdieren; Salmonella, dat diarree veroorzaakt en in verband wordt gebracht met de uitwerpselen van dieren; en STEC, een veelvoorkomend type E. coli, bereiken hun piek medio juli. En de parasiet Cyptosporidium, de kiem Listeria en de bacterie Shigella pieken in midden augustus.

Veel van deze infecties veroorzaken maagklachten, maar ze kunnen ook leiden tot ernstige diarree, uitdroging, braken en zelfs langdurige ziekten, zoals hersenvliesontsteking en het falen van meerdere organen. In onze studies hebben mijn collega's en ik ook ontdekt dat er tijdens de zomermaanden meer voedsel wordt teruggeroepen.

Doorgaans doen zich in de VS per maand ongeveer zeventig uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten voor, waarvan er ongeveer twee leiden tot het terugroepen van voedsel. In de zomer kan het aantal uitbraken oplopen tot meer dan honderd per maand, en het aantal uitbraken in verband met een recall loopt op tot zes per maand, wat neerkomt op een stijging van 3% tot 6% van alle gemelde en onderzochte uitbraken in het hele land. Het aantal individuele besmettingen kan tijdens de zomermaanden ook gemakkelijk verdubbelen of verdrievoudigen ten opzichte van het jaargemiddelde.

Het nauwkeurig schatten van het aantal besmettingen is een grote uitdaging omdat de overgrote meerderheid van de uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten - naar schatting 80% van de ziektegevallen en 56% van de ziekenhuisopnames - niet worden toegeschreven aan bekende ziekteverwekkers omdat er onvoldoende tests zijn uitgevoerd, en veel door voedsel overgedragen ziekten worden niet eens aan de gezondheidsautoriteiten gemeld.

Over welke soorten voedsel moeten mensen zich zorgen maken?

Let op bederfelijke producten, zoals vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten en eieren, en alles waarvoor koelkasten nodig zijn. Hoe warm een voedingsmiddel kan worden voordat het gevaarlijk wordt, varieert, dus de eenvoudigste regel om voedsel veilig te houden is het volgen van etiketten en instructies.

Op de website van de CDC staan vier basisregels om voedselvergiftiging thuis te voorkomen: schoonmaken, scheiden, koken en koelen. De website biedt ook enkele richtlijnen voor als de stroom uitvalt, te beginnen met het gesloten houden van koelkast- en vriezerdeuren. "Een volle vriezer houdt voedsel 48 uur (24 uur als hij halfvol is) veilig zonder stroom als u de deur niet opent. In uw koelkast is voedsel tot vier uur zonder stroom veilig als u de deur niet opent", staat er.

Na vier uur zonder stroom of koelbron raadt de CDC aan om het meeste vlees, zuivelproducten, restjes en gesneden fruit en groenten in de koelkast weg te gooien. Helaas kun je veel schadelijke ziekteverwekkers die voedselziektes veroorzaken niet zien, ruiken of proeven, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Vuistregel: Als u twijfelt, gooi het dan weg.

Wat is de beste reactie als iemand ziek wordt van voedsel?

Als u ziek wordt, kan het moeilijk zijn om de schuldige aan te wijzen. Schadelijke bacteriën kunnen er een paar uur tot een paar dagen over doen om u ziek te maken. En mensen reageren verschillend, dus niet iedereen wordt ziek van hetzelfde voedsel.

Neem contact op met uw arts als u denkt dat u voedselvergiftiging hebt. Laat u testen, zodat uw geval wordt gemeld. Dat helpt de volksgezondheidsautoriteiten om een beter beeld te krijgen van de omvang van de infecties. De volledige omvang van de infecties wordt meestal veel te weinig gemeld.

Ik raad u aan websites van gezondheidsdiensten te raadplegen voor meer advies, en te kijken of er tijdens de warme maanden voedsel wordt teruggeroepen.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteur is Elena N. Naumova (Tufts University).

Bronvermelding