Tracé van Tomaat

Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet ruime zes kilogram verse tomaat per jaar, het equivalent van zestig tomaten. Dat we het hele jaar door tomaten kunnen eten hebben we te danken aan hardwerkende en vaak slecht behandelde (gast)arbeiders in Italië en Spanje, en hoogtechnologische verwarmde serres dichter bij huis. 

Tracé van Chocolade

De Belgen zijn na de Zwitsers de grootste chocolade-eters van de wereld met 5,66 kilogram per persoon per jaar. De teelt van cacao gaat in Afrika gepaard met verlies van regenwoud en sociale problemen, zoals kinder- en dwangarbeid. In het Tracé van Chocolade lees je wat er allemaal bij komt kijken om van een cacaovrucht uiteindelijk chocolade of pralines te maken. 

Ontdek het volledige tracé

Tracé van Kippenvlees

Jaarlijks worden er in de Belgische slachthuizen bijna 300 miljoen kippen geslacht. Een Belg eet gemiddeld 15 kilo kip per jaar, 300 gram per week. De kip die we eten is eigenlijk nog een kuiken: in 40 dagen groeide het kuiken van 35 gram uit tot een slachtrijp dier van 2,5 kilogram. Biologische vleeskippen zijn goed voor 0,1 procent van de productie. Zij mogen 80 dagen blijven leven. Een wit stukje kippenvlees is rijk aan B-vitamines en eiwitten en het bevat minder verzadigde vetten dan rood vlees. 

Ontdek het volledige tracé

Tracé van Varkensvlees

De gemiddelde Vlaming eet per jaar 6,8 kilogram varkensvlees, in alle mogelijke vormen en bereidingen. Voordat het zover is groeit een big in 6 à 7 maanden uit tot een slachtrijp vleesvarken van 115 kilogram. Een groot deel van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd belandt overigens niet op binnenlandse borden, maar gaat het land uit, als karkas of in de vorm van vleeswaren. Meer weten over de weg die varkensvlees aflegt?

Ontdek het volledige tracé

Tracé van Koemelk

België heeft ongeveer een half miljoen melkkoeien, die ieder zo'n 27 liter melk per dag geven. Welke weg legt die koemelk af tot je koelkast en wat is de impact ervan op het milieu, de koe zelf en jouw gezondheid? Je leest het in het Tracé van Koemelk. 

Ontdek het volledige tracé

Tracé van Zalm

De meeste zalm die we eten is gekweekt in grote kooien of netten in zee. De kweek van zalm is de afgelopen jaren enorm gestegen, met name in Noorwegen en Chili. Vroeger kostte elke kilogram zalm (een roofvis) drie kilogram aan wilde vis. Inmiddels vervangen zalmkwekers een deel van de visolie en het vismeel in het voer door plantaardige bestanddelen. Dit heeft wel tot gevolg dat de hoeveelheid gezonde omega 3-vetzuren in gekweekte zalm de voorbije vijf jaar is gehalveerd.

Ontdek het volledige tracé

Tracé van Olijfolie

Olijfolie is populair, want lekker en gezond. De voorbije 25 jaar is de wereldconsumptie van olijfolie maar liefst verdubbeld. Dat is goed voor de landen rond de Middellandse Zee, want die maken samen zo'n 70 procent van de wereldwijde olijfoogst uit. Maar voor hoe lang blijft het succesverhaal duren? Door de slechte weersomstandigheden in Spanje en een hardnekkige bacterie in Italiaanse olijfboomgaarden, is de West-Europese prijs van olijfolie in 2015 met maar liefst 19,8 procent gestegen!

Ontdek het volledige tracé