Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Helena Vanrespaille

Bio-ingenieur en schrijft als journalist over landbouw en natuur.
Stuur Helena een bericht.

Milieu

Waarom we zoveel voedsel verspillen, en wat eraan te doen

Jaarlijks gaat in Vlaanderen 907 miljoen kilogram voedsel verloren. De voornaamste redenen zijn overproductie en strenge cosmetische eisen. Verschillende spelers werken aan een toekomstplan tegen verspilling. ‘Groenten gebruiken als meststof is echt de laatste optie.’

Helena Vanrespaille

Bio-ingenieur en schrijft als journalist over landbouw en natuur.
Milieu

Hoe duurzaam is de soja in onze vlees- en melkvervangers?

De top 3 van de sectoren met de grootste ecologische voetafdruk? Transport, woningbouw en de voedingssector. Steeds meer kiezen consumenten er dan ook voor om vleesvervangers te eten of plantaardige melk te drinken, omdat het beter is voor het milieu. In die producten zit vaak soja, maar is die soja wel duurzaam? Of zijn ook vegetariërs en veganisten nog altijd mede schuldig aan de kap van het Amazonewoud?

Helena Vanrespaille

Bio-ingenieur en schrijft als journalist over landbouw en natuur.
Sociaal

Hoe Belgen palmolie groot maakten

Denk aan oliepalm en je ziet ze meteen voor je. De uitgestrekte plantages in Zuidoost-Azië om ons te voorzien in onze honger naar plantaardige oliën. Anno 2018 verslaat de oliepalm alle andere oliehoudende gewassen op vlak van opbrengst, maar toen de Britse kolonisten eind 19de eeuw voet aan wal zetten aan de westkust van Afrika was dat wel even anders. Hoe vertienvoudigde de opbrengst op zo’n korte tijd? En wat hebben de Belgen daarmee te maken?

Helena Vanrespaille

Bio-ingenieur en schrijft als journalist over landbouw en natuur.