Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Milieu

Zes dingen die je moet weten over composteerbaar plastic

Tegenwoordig zie je bijna overal composteerbaar plastic bestek opduiken. Composteerbare vorken, messen, lepels en rietjes… In werkelijkheid vergaat veel van dit plastic niet zo vlotjes als je zou wensen, want veel composteerbaar bioplastic kan enkel in een industriële compostfabriek afgebroken worden. Jane Alice Liu, hoofdredacteur van Food Unfolded, verzamelde zes belangrijke feiten over composteerbaar plastic.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

1. Composteerbaar bioplastic bestek en rietjes zijn gemaakt van plantaardig plastic.

Plastic wordt vanouds gemaakt van petrochemische producten (aardolie). Composteerbaar plastic daarentegen wordt gemaakt uit polymelkzuur (PLA), dat meestal wordt verkregen uit planten zoals maïs en suikerbieten.

In tegenstelling tot petrochemisch plastic, doet composteerbaar PLA-materiaal geen giftige stoffen ontstaan.

'Composteerbare' bekers, verzameld tijdens een opruimactie.

2. Composteerbaar plastic kun je niet thuis composteren

Je composteerbare vorken of rietjes in je eigen compostbak gooien? Vergeet het maar. Er staat inderdaad ‘composteerbaar’ op het label, maar met de onzichtbare vermelding ‘industrieel composteerbaar’.

Tenzij je rietjes en ander composteerbaar plastic expliciet gelabeld zijn voor thuiscompost, zijn ze eigenlijk enkel industrieel composteerbaar. Waarom? Wel…

3. Composteerbaar plastic kan enkel worden afgebroken door micro-organimsen in een erg warme omgeving

Het is ontworpen om gecomposteerd te worden in industriële of commerciële compostfabrieken, waar continue hoge temperaturen (boven 50°C) het bioplastic kunnen afbreken.

Een traditionele composthoop thuis bereikt nooit aanhoudend hoge temperaturen. En omdat het gelabeld is als composteerbaar plastic, mag het absoluut geen gifresten achterlaten, dus enkel een compostcentrum kan aan deze vereiste beantwoorden. Als het plastic niet behoorlijk door deze micro-organismen wordt afgebroken, kan het schadelijke gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid.

Alleen verpakkingen die expliciet vermelden dat je ze thuis mag composteren, horen thuis op de composthoop. Foto: Pavel Ševela

4. Composteerbaar is niet hetzelfde als biologisch afbreekbaar

Het is makkelijk om de twee door elkaar te halen, maar er is wel degelijk een verschil. Het grootste verschil? Tijdsduur en giftige restanten.

PLA breekt binnen de drie maanden af in CO2 en water – in een industriële compostfabriek weliswaar. Composteerbaar plastic (onder de Europese norm EN 13432) wordt enkel gelabeld als composteerbaar onder specifieke omstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en tijdsduur.

Composteerbaar plastic zou nooit giftige stoffen mogen produceren die water, planten, bodem of andere levende wezens aantasten.

Biologisch afbreekbaar kan ook afgebroken worden door micro-organismen en enzymen in natuurlijke milieuomstandigheden, waarbij plastic wordt omgezet in CO2, methaan, water en biomassa. Maar in tegenstelling tot composteerbaar plastic, zijn er geen specifieke termijnen noch wettelijke vereisten aangaande giftige restanten. Het kan dus jaren (mogelijks zelfs honderden jaren) duren om volledig af te breken. En zoals bij traditioneel plastic, kunnen ze giftige chemische stoffen in het omliggende ecosysteem lekken.

5. Werp composteerbaar plastic niet in de blauwe PMD-zak

Composteerbaar plastic heeft een heel goede recyclagescore, vermits het materiaal verschillende keren hergebruikt kan worden zonder dat de kwaliteit ervan afneemt. Maar, als je composteerbaar plastic bij het PMD sorteert, kan je eigenlijk zelfs het volledige recyclageproces verpesten.

Composteerbaar plastic wordt gemaakt van andere bestanddelen dan traditioneel plastic. Het proberen recyclen tot iets bruikbaar kan daarom meer problemen veroorzaken.

6. Composteerbaar plastic hoort thuis bij het bioafval

Om het op de juiste manier te laten verwerken, moet je je composteerbaar plastic bij het bio- of GFT-afval sorteren. Dit wordt afzonderlijk opgehaald en naar een industriële compostfabriek gebracht. Informeer bij je lokale bestuur of deze optie bij jouw in de buurt beschikbaar is.

Kortom...

Composteerbaar plastic is een goed eerste initiatief om de impact van plastic op het milieu te reduceren, temeer omdat het giftige verontreiniging kan voorkomen. Er zijn echter toch nog andere gevolgen en infrastructurele wijzigingen door te voeren.

Vergeet niet dat er nog steeds ander composteerbaar materiaal bestaat dat je wel in je achtertuin kan leggen (zoals papieren rietjes met een waslaagje). Je kan ook altijd eetbaar bestek gebruiken of je eigen bestek (zoals metalen of bamboe rietjes) meenemen.


Dit artikel verscheen eerder in het Engels op de website van onze partner FoodUnfolded: https://www.foodunfolded.com/article/6-things-to-know-about-compostable-plastic. De auteur is Jane Alice Liu.

Bronvermelding